SVIM SRCEM UZ NJEGA: Kragujevčanin postavlja novi Ginisov rekord - iKragujevac


Vesti

U subotu 3. septembra u 6 sati paraolimpijac Goran Nikolić iz Kragujevca započeće jedinstven poduhvat obaranja Ginisovog rekorda u trčanju 55 maratona za 55 dana. Goran će, kako je saopšteno na konferenciji za medije, nakon napornih priprema pokušati da istrči oko 2500 kilometara. Iako je Goran slabovid i vidi samo pet posto na jedno oko, kaže da mu invaliditet nikada nije predstavljao hendikep, već samo motivaciju koja glasi “Kad ima volje, ima i načina“.

Ovo je inače prvi put da sportista sa invaliditetom pokušava da obori rekord potpuno zdravog sportiste. Aktuelni svetski Ginisov rekord pre šest godina postavio je japanski atletičar koji je trčao 52 maratona za 52 dana. Od 3. septembra do 27. oktobra Goran će u pratnji svog tima svakoga dana trčati 42 kilometra za šest sati. Planirana ruta obuhvata put po čitavoj Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori do Budve gde je konačni cilj.

Zahvaljujući se tom prilikom brojnim sponzorima koji su podržali ovaj projekat, Goran Nikolić je rekao da je njegov motiv prikupljanje sredstava za opremanje “Iskre“ regionalnog centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, inače zadužbine Delta Holdinga u Kragujevcu. Moj cilj nije obaranje Ginisovog rekorda već promocija zdravlja i sporta odnosno sposobnosti osoba sa invaliditetom za obavljanje najsloženijih poslova.

Generalni sponzor koji je pružio komplentnu logistiku je Rotary District 2483 Srbije i Crne Gore i u ovom trenutku, kako je rečeno, veliki je broj zainteresovanih ljudi koji su se prijavili da trčanjem sa Goranom pruže podršku ovom projektu.

Predstavljanju sponzora i šestočlanog tima koji će Gorana pratiti tokom ovog ekstremnog sportskog izazova, prisustvovala je i Dr Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu koja je za podvig Gorana Nikolića rekla da prevazilazi granice ljudske izdržljivosti i daje krila svima nama da ga podržavamo na putu do cilja – opremanje “Iskre“ i izgradnja mini kampova za slepu i slabovidu decu. Goran je, podsetila je Damnjanović, osnivač Paraolimpijskog Kluba i akademije “Junior“ i generalni je sekretar od osnivanja 1998. godine. To što Goran Nikolić čini za osobe sa invaliditetom nije samo motivacija već i veliki ponos za Kragujevac.

Inače, poziv institucijama, kompanijama, fondacijama i privrednicima da u vidu sponzorstva podrže ovaj projekat i dalje je otvoren.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu