Danas je Međunarodni dan nestalih osoba- U Kragujevcu 120 nestalih - iKragujevac


Vesti

Međunarodni dan nestalih osoba obeležava se 30. avgusta, kojeg su Ujedinjene nacije proglasile Međunarodnim danom nestalih osoba i koji se obeležava širom sveta u cilju podizanja svesti o problemu nestalih. Taj dan sećamo se svih nestalih osoba koje se smatraju nestalima bez obzira da li su nestali kao posledica oružanih sukoba, zločina protiv čovečnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su nam sudbine i mesta nepoznati i iskazujemo potporu porodicama koje još uvek nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo- saznati istinu o sudbini svojih sinova, očeva, supruga, braće i sestara…

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u regionu se još uvek traži 10.653 nestalih od kojih više od 4.000 Srba, izjavio je predsednik koordinacije udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač.
Do danas je razrešena sudbina 2.166 lica.

Prema podacima kojima raspolaže Crveni krst Srbije, na teritoriji Srbije žive porodice koje su podnele zahteve za traženje 1459 srodnika, a Koordinacionoj kancelariji Službe traženja u Kragujevcu podneti su zahtevi za traženje 120 lica, koja se vode kao nestala.

Međunarodni dan nestalih je važan u cilju podizanja svesti vlasti, medija i šire javnosti u svetu, na subinu nestalih i njihovih porodica.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu