Tuga: Dušan je sam na svetu ! - iKragujevac


Vesti

Izašao je iz hraniteljske porodice i sada se sam bori sa životom.

Svake godine iz hraniteljskih porodica izlaze stotine mladih koji po punoletstvu i završetku školovanja moraju odmah da nađu stan i posao, ali i da se suoče sa realnim životom.

Dušan Dedović je iz porodice izmešten 2012. godine, jer majka nije bila sposobna da o njemu brine, pa je bio više gladan nego sit. Živeli su u trošnoj kući bez struje i vode, bez kupatila i veš mašine.

Dušan je najpre smešten u Prihvatilište za decu i mlade u Kragujevcu.

– Tamo sam proveo devet meseci. Onda sam prešao u hraniteljsku porodicu. Bili su dobri prema meni, ali kada sam završio školovanje i napunio 18 godina, prošle jeseni, morao sam da odem. Tako je prema zakonu. Ostalo mi je samo da se vratim opet kod majke, kaže Dušan koji opet živi u trošnoj kući koja i dalje nema struju ni vodu, veš mašinu i kupatilo.

– Osećam se bespomoćno, čak i bedno zato što ne mogu sam da obezbedim osnovne uslove za život, nemam ni društvo. Prepušten sam sebi. Mnogo bih bio srećan da se zaposlim, pa da me više ne pitaju jesam li gladan, jer bi tada znali da sam dobio platu i da sam jeo – rekao je Dušan Dedović (18) iz Kragujevca, mladić koji je nedavno izašao iz hraniteljske porodice.

Država ovim mladim ljudima pomaže na više načina, ali malobrojnima uspeva da obezbedi smeštaj još koju godinu.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu