Ministar Knežević: Za aferu kriva tri lobija, neko će odgovarati - iKragujevac


Vesti

Ministar poljoprivrede Goran Kneževć optužio je danas, kako je rekao, uvoznički, monopolistički i politički lobi, za trenutnu krizu na tržištu mleka i poručio da će za to neko sigurno odgovarati, makar to bio i on lično.

Knežević je poručio da će se, nakon što stignu rezulati analize o prisustvu aflatoksina u mleku iz Holandije, pokazati ko je kriv i snosiće posledice.

"Neko će sigurno odgovarati, taman bio i ja", rekao je Knežević novinarima prilikom vanredne kontrole stočne hrane na farmi Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB).

"Ja odgovorno tvrdim da je čitava ova kampanja koja se vodi upravo protiv srpskog poljoprivrednika i stočara, proistekla iz nekoliko izvora", dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, iza aktuelnih dešavanja stoji veliki uvoznički lobi koji želi da genetski modifikovana hrana dođe na naše tržište, kao i monopolisti koji žele da domaću stočnu hranu zamene onom koju oni proizvode i uvoze.

Knežević tvrdi da tu spada i politički lobi koji zastupa Demokratska stranka, koji "želi na svaki način da onemogući dobre rezulate koje je pokazalo aktuelno Ministarstvo poljoprivrede i vlada".

On je istakao da neće da komentariše današnje tvrdnje pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića i poručio da je Ministarstvo ozbiljna institucija koja je nadležna da radi ove poslove.

Knežević je, ipak, izneo opasku da "nam Ješić nije rekao ništa novo i pametno".

On je podvukao da je Vlada Srbije zvala pokrajinsku vladu na razgovore i dogovore i po pitanju suše i ugovora sa kompanijom Al Dahra iz Emirata, zaključivši da je bilo najnoramalnije da u slučaju problema sa mlekom, "čak i da je tako kako kažu, da okrenu telefon, a ne da se takve informacije objavljuju na twitteru".

U ponedeljak rezultati kontrole stočne hrane

Knežević je istakao i da bi rezultati vanrednih kontrola stočne hrane na farmama i fabrikama, kao i kukuruza iz Robnih rezervi, trebalo da budu poznati u ponedeljak, nakon čega će biti preduzete mere da se obezbedi zdrava ishrana za goveda i dobije kvalitetno mleko.

On je podsetio da je danas počela kontrola kukuruza u javnim skladištima, napomenuvši da je u njima smeštene do 160.000 tona te žitarice. U slučaju da kontrole pokažu da je kukuruz dobar, on će biti distribuiran farmerima sredinom sledeće sedmice.

{jathumbnail off}

izvor: Tanjug

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu