Dačić i Dinkić posetili Fijat [Foto] - iKragujevac


Vesti

Prototip modela "fijat" 500 L sa sedam sedišta predstavljen premijeru Ivici Dačiću i ministru finansija Mlađanu Dinkiću. Serijska proizvodnja novog modela počinje u maju, najavio ministar finansija. Premijer Dačić rekao da će u aprilu u Moskvi razgovarati o mogućnosti izvoza Fijata 500L na rusko tržište bez carine.

{jathumbnail off}

Premijeru Ivici Dačiću i ministru Mlađanu Dinkiću predstavljen prototip modela "fijat" 500L sa sedam sedišta u fabrici "Fijat automobili Srbija"  danas u Kragujevcu.

Dinkić je rekao da će kompanija "Fijat automobili Srbija" u Kragujevcu u maju početi serijsku proizvodnju modela 500 L sa sedam sedišta, a prodaja će krenuti na leto.

Ministar je posle obilaska fabrike rekao da će ova fabrika u Kragujevcu zaposliti još nekoliko stotina novih radnika.

Prema njegovim rečima, razmišlja se o tome da se model 500L, koji je sada skup za srpsko tržište, ponudi kupcima u našoj zemlji po specijalnim popustima.

Ministar je napomenuo i da će ove godine jedna petina srpskog izvoza ići iz FAS-a, i da je ta kompanija ispunila sve obaveze.

Dačiću i Dinkiću je pokazana radna verzija automobila, a zbog činjenice da je reč o industrijskoj tajni - taj model za sada neće biti prikazan javnosti.

Premijera Dačića i ministra Dinkića u fabrici su dočekali čelnici "Fijatove" fabrike i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović sa saradnicima, kao i ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio.

Dačić: Fijat najveći izvoznik

Premijer Ivica Dačić rekao je da je fabrika automobila Fijat u Kragujevcu najveći izvoznik iz Srbije i najavio da će u aprilu, tokom posete Rusiji, razgovarati o mogućnostima da se Fijatovi automobili na tom tržištu prodaju bez carine.

Prema Dačićevim rečima, sve što Vlada Srbije radi na političkom planu u cilju pozicioniranja Srbije, kao i na ekonomskom, daje joj za pravo da kaže da je tokom 200 dana uspela da pokrene stvari u Srbiji i da se vidi da narod ima neku nadu.

"To ne smemo ispustiti. Fijat je sada došao do faze ne da se postavlja pitanje da li će proizvoditi, već da li će prodati. Želim im uspešnu prodaju Fijatovih automobila", rekao je Dačić i istakao da se može očekivati, ukoliko se bude išlo po planu, da Fijat bude najbolji posao u narednim decenijama.

Dačić je još jednom ukazao da Vlada Srbije ima dva cilja - jedan je stvaranje političkih preduslova kako bi Srbija postala članica EU, dobila datum za pregovore za to članstvo, nastavila unutrašnje reforme, rešila pitanje Kosova.

Nova radna mesta, veće plate i penzije i veći standard su drugi cilj vlade, rekao je premijer i ukazao da nema sreće za Vladu ako nema sreće za narod.

On je još jednom ukazao da je na Vladi Srbije da učini da Fijat bolje funkcioniše, istakavši da je u tom smislu neophodno da se poveća kapacitet gasa koji fabrika koristi, postave dalekovodi, izmesti trafo-stanica.

Premijer je rekao da je prvi put u fabrici, da je veoma zadovoljan onim što je video.
 

Fabrika u Kragujevcu punim kapacitetom

Generalni direktor kompanije "Fijat autobomobili Srbija" Antonio Ćezare Ferara rekao je da je "Fijat" u tu fabriku uložio milijardu evra, da će u drugoj polovini godine automobil 500L da se izvozi i na američko tržište, kao i da će proizvodnja biti proširena na model 500L sa sedam sedišta.

"Trenutno se u fabrici proizvodi punim kapacitetom", rekao je Ferara i istakao da će proizvodnja biti proširena i na model 500L sa sedam sedišta.

"U rekonstrukciju proizvodnih pogona uloženo je 850 miliona evra, a u najmoderniju opremu još oko 150", rekao je Ferara i podsetio da je do kraja prošle godine u fabrici proizvedeno ukupno 30.000 standardnih automobila 500L.

Naglašavajući da se 99 odsto ukupne proizvodnje izvozi, Ferara je rekao da se u ovoj godini planira proizvodnja od 110 do 180 hiljada automobila.

Koliko će tačno biti proizvedeno zavisi, kako je rekao Ferara, od zahteva tržišta.

foto: Tanjug

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu