SEZONSKI POSAO: Berite jabuke na Novom Zelandu za 160€ za dan - iKragujevac


Vesti

Novi Zeland proizvodi velike količine voća posebno jabuka. I svake godine nailazi na isti problem, a to je nedostatak sezonskih radnika.

Prema pisanju brojnih stranih portala, pretpostavlja se da će im i ove godine nedostajati nekoliko hiljada sezonaca koji bi šest dana u nedelji u dve smene brali i pakovali kivi i jabuke.

Zavisno od području gde se nalaze voćnjaci, berbe počinju krajem februara i traju do sredine maja. Tamošnji voćari zato traže od svoje Vlade da odobri dolazak većeg broja sezonskih radnika iz celog sveta, koji bi, uz pomoć turističke vize došli na Novi Zeland i pomogli u berbi.

Prema trenutnim propisima, Novi Zeland na godinu sme da primi najviše devet i po hiljada sezonskih radnika. Ukoliko im se ne odobri povećanje, neki proizvođači voća najavljuju da će ili smanjiti proizvodnju ili neće ulaziti u planirana povećanja zasada. Kompanije ističu kako se radi naporno, po potrebi i duže od osam sati dnevno, da su berači plaćeni po učinku te da se dnevno može zaraditi i do 160 evra, naravno u protivvrednosti novozelanskog dolara. Šanse su veće ukoliko imate vozačku dozvolu.

Novozelanski portal pickthevorld.org piše kako je u toj državi garantovana najniža satnica, tako da niko ne može zaraditi manje od 14,75 dolara po satu. Neke kompanije organizovale su i Dane otvorenih vrata kako bi potencijalne sezonce upoznale s uslovima, no odaziv nije bio očekivan. Iz kojeg god dela sveta dolazili, poželjno je da sezonski radnici znaju bar osnove engleskog jezika. Važno je i dobro zdravstveno stanje, kao i mnogo drugih pojedinosti.

Ako ste spremni da nakon 30 i nešto sati leta bar na nekoliko meseci pronađete posao na bukvalno drugom kraju sveta, eto prilike, prenosi Agroklub.

Osećate li se spremnima da nakon 30 i nešto sati leta barem na nekoliko meseci pronađete posao na bukvalno drugom kraju sveta, donosimo i e-mail adrese nekih novozelanskih kompanija na koje se možete javiti:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Napominjemo da ne preuzimamo odgovornost hoćete li dobiti odgovor i da su ovo jedini podaci kojima raspolažemo. Sve ostalo dogovarate se sa potencijalnim poslodavcima. A kad je o velikim proizvođačima jabuka reč, na Novom Zelandu ih je više od pet stotina. 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu