Proslava Dana državnosti - Sretenje - iKragujevac


Vesti

Nacionalni praznik Sretenje - Dan državnosti obeležava se danas nizom manifestacija. Centralna svečanost održava se u Skupštini Srbije gde je nešto posle 16 časova počela svečana sednica. Nešto ranije, predsdnik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, dok je u Orašcu vladika šumadijski Jovan služio pomen srpskim ustanicima. Premijer Srbije Ivica Dačić položio je venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Mnogi zvaničnici na čelu sa princom Aleksandrom Karađorđevićem položili su vence kraj spomen obeležja Karađorđu i srpskim ustanicima u Marićevića jaruzi kod Orašca.

{jathumbnail off}

U Srbiji se 15. februar slavi kao sećanje na 1804. godinu kada je u Orašcu počela borba za oslobođenje od Turaka i kada je na isti dan 1835. godine Skupština u Kragujevcu proglasila prvi Ustav Srbije.

Skupština Srbije je 10. jula 2001. godine odlučila da Sretenje bude Dan državnosti. Povodom praznika ulaz u sve muzeje i galerije u Srbiji od 15. do 17. februara biće slobodan.

Svečana sednica u Skupštini

Svečana sednica povodom Dana državnosti Srbije počela je danas nešto posle 16 sati u Domu Narodne skupštine, a prisustvuju joj Nikolić, Dačić, članovi srpske vlade, predstavnici Vojske Srbije, verskih zajednica i diplomatskog kora.

Poslanicima i gostima obratio se predsednik Nikolić.

"Izborili smo se za demokratiju, borimo se protiv kriminala, borimo se da zaposlimo Srbiju, pregovaramo sa privremenim institucijama u Prištini, sa pravom očekujemo datum za pregovore sa Evropskom unijom" .

"I danas su aktuelne reči knjaza Miloša i svih koji su pre nas stvarali Srbiju kao državu u kojoj se živi na osnovu demokratskog Ustava. Zato vam kažem: Izabran sam da branim Srbiju pridržavajući se tačno i savesno Ustava Republike Srbije, ne postoji niko drugi koga bih slušao"

Zdanje na Trgu Nikole Pašića je u svečanom ruhu, goste i zvanice dočekala je na stepeništu jedinica garde Vojske Srbije, a himnu "Bože pravde" otpevao je hor Prvog beogradskog pevačkog društva.

Na svečanoj sednici Skupštine Srbije, povodom Dana državnosti, predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama.

Pored državnih zvaničnika, svečanosti su pristustvovali i bivši predsednici Srbije Boris Tadić, Zoran Lilić i Milan Milutinović, patrijarh Irinej, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, muftija beogradski Muhamed Jusufspahić, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, predsetavnici Vojske Srbije i MUP.

Nikolić položio venac na Avali

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas, povodom 15. februara Dana državnosti Srbije, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. Nikolić je u spomen knjigu upisao: "U ime svih građana Srbije, u ime dece koja žive u miru, u ime Srbije koja postoji, izražavam zahvalnost zato što ste svoj život prineli kao žrtvu svojoj Srbiji".

Nikolić je dalje napisao: "Teško je ako si nepoznat, a junak, ali je na ponos Srbiji za koju ćemo se večito boriti. Poznati i nepoznati. Hvala".

Ivica Dačić položio venac u Topoli

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić položio je, povodom državnog praznika Sretenje - Dana državnosti Srbije, lovorov venac u ime Vlade na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli.

Polaganje venca obavljeno je uz intoniranje himne i uz najviše državne i vojne počasti, koju je ovom prilikom odala počasna jedinica Garde Vojske Srbije.

Dačić je potom u izjavi novinarima izrazio nadu da više niko neće morati da gine kako bi pokazao svoj patriotizam, već da će to činiti živeći i radeći za Srbiju.

On je rekao da Srbija 209 godina, nakon Prvog srpskog ustanka, ima slične geostrateške probleme i probleme u zaštiti nacionalnih interesa, kao i proteklih nekoliko vekova.

Premijer je naglasio da Srbiji predstoji najteži deo dijaloga sa Prištinom u kojem će morati da se reši pitanje paralelnih institucija.

Dačić kaže da je uveren da će sećanje na slavne pretke naslediti sećanje na vreme kada će doći do razvoja Srbije i kada će ona vratiti svoj ugled, uticaj i poštovanje u svetu čime će se, prema njegovim rečima, uvek lakše odbraniti građani Srbije.

Pomen i polaganje venaca u Orašcu

Dan državnosti Srbije i 209. godina od Prvog srpskog ustanka obeleženi su danas u Marićevića jaruzi kod Orašca, pomenom koji je služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom, polaganjem venaca kraj spomen obeležja Karađorđu i srpskim ustanicima i muzičkim prikazom.

Lovorove vence su u ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića, položili savetnik predsednika Oliver Antić, princ Aleksandar Karađorđević, predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radojević i u ime Fonda Prvi srpski ustanak Darko Pavlović.

Proslavi Dana državnosti prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, ministar Velimir Ilić, državni sekretar MUP-a Vladimir Božović, veliki broj građana i udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova.

Pored zastava Srbije, Ravnogorskog pokreta i Kraljevine Srbije, nošeni su i transparenti "Kosovo je obraz Srbije", a tokom svečanosti više puta čulo "Kosovo je srce Srbije" "Ne damo Kosovo", "Živeo kralj" , a pevale su se i pesme "Vidovdan", "Od Topole pa do Ravne Gore"...

Obrativši se skupu, savetnik predsednika Srbije je poručio da "veliki ljudi, velikim delima daju primer svojim duhovnim naslednicima".

"Čini se da je Karađorđe potreban kao hleb nasušni i danas kao i juče, jer da tog juče ne bejaše, ne bi bilo ni našeg vožda, a ni nas ovde," rekao je Antić.

Princ Aleksandar Karađorđević je istakao da su Orašac i Oplenac simboli moderne srpske države i slobode, a da je Marićevića jaruga jedno od najsvetijih mesta srpske istorije.

On je podsetio da se ovih dana ispravlja velika nepravda, jer će njegovi otac, majka i baka-kralj Petar drugi, kraljica Aleksandra i kraljica Marija, biti sahranjeni 26. maja u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu.

Predsednik Aranđelovaca je naglasio da je u Marićevića jaruzi 1804. godine ispisana sudbonosna stranica istorije srpskog naroda.

"Oko 300 odlučnih Srba okupilo se na današnji dan pre 209 godina i za vožda izabralo hrabrog i stamenog vožda Petrovića, poznatog kao Karađorđa i podiglo ustanak za oslobađanje od okova turske imperije," potsetio je Radojević.

Na svečanosti je dodeljena književna nagrada "Odzivi Filipu Višnjiću " pesniku Vladimiru Jagličiću iz Kragujevca, dok je povelja sa istoimenim nazivom dodeljena pesniku Dušanu Čoloviću.

Pre svečanosti u Marićevića jaruzi, u crkvi Vaznesenja gospodnjeg u Orašcu vladika šumadijski Jovan služio je svetu arhijerejsku liturgiju, kojoj su prisustvovali princ Aleksandar i princeze Katarina.

Položen venac na Spomenik Kosovskim junacima

Povodom Dana državnosti Srbije, gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić i pripadnici Vojske Srbije, garnizona Kruševac, položili su danas vence na spomenik Kosovskim junacima.

Gašić je, posle polaganja venca na spomenik u centru grada, kazao da je Dan državnosti najvažniji datum za Srbiju, podsetivši da je 1835. godine u Kragujevcu donet prvi "Sretenjski ustav" Kneževine Srbije.

Polaganju venaca, prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave i direktori javnih preduzeća i ustanova.

Dan državnosti obeležen i na Kosovu i Metohiji

Svečanom akademijom u Domu kulture "Vojvodina" u Zubinom Potoku, danas je i na Kosovu i Metohiji obeležen Dan državnosti Srbije, a predstavnici Srba poručili su da ne žele kosovske institucije na severu Kosova.

U okviru kulturno-umetničkog programa na akademiji, koja je u toku, su nastupili učesnici iz svih delova Kosova i Metohija kulturno-umetnička društva "Venac" iz Gračanice i "Mokra Gora" iz Zubinog Potoka, hor "Nušić" iz Kosovske Mitrovice.

Učestvovali su i pevačka grupa "Mladost" iz Gotovuše, Danijel Miladinović, Svetlana Stević, Aleksandra Jakovljević, Matija Jevđić, a kratku monodramu o Karađorđu izveo je glumac Ivan Vučković.

Svečanosti u Zubinom Potoku prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava iz četiri opštine sa severa Kosova, gosti opština iz centralne Srbije, direktor Vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin sa saradnicima i drugi.

Proslava Dana državnosti počela je juče počasnom artiljerijskom paljbom sa Savske terase Beogradske tvrđave u 16 sati, uz najviše državne i vojne počasti, a povodom obeležavanja nacionalnog praznika, u osnovnim i srednjim školama u Srbiji organizovane su tematske aktivnosti posvećene značajnim istorijskim događajima i ličnostima iz nacionalne istorije, a posebno Prvom srpskom ustanku i Sretenjskom ustavu.

Gugl obeležio Dan državnosti Srbije

Na srpskoj verziji pretraživača Google je okačio šljive i opanake, pa na taj način obeležava i proslavlja Dan državnosti naše zemlje.U bojama srpske trobojke, sa tradicionalnim obeležjima Srbije, Google je čestitao državni praznik pretraživačima interneta iz našeg regiona. Klikom na sliku prikazuje se lista sajtova, na kojima se govori o Danu državnosti, zatim stranice medijskih kuća i Wikipedije.

izvor: tanjug

photo: ikragujevac, tanjug

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu