Danas je Dan državnosti Srbije - iKragujevac


Vesti

Srbija danas obeležava Dan državnosti, 15. februar, u znak sećanja na dan kada je 1804. počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi ustav Srbije u Kragujevcu.

U Srbiji se od 2001. godine 15. februar obeležava kao Dan državnosti. Do prošle godine slavio se samo jedan praznični dan, a zatim je izmenama zakona i 16. februar postao neradan dan.

Dan državnosti obeležava se 15. februara u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa, počeo Prvi srpski ustanak.

Istog dana 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupstini u Kragujevcu, proglašen je prvi ustav koji se, po verskom prazniku na koji je donet, zove Sretenjski ustav. Autor ustava bio je Dimitrije Davidović.

Centralna proslava u Skupštini, polaganje venaca na Oplencu i u Orašcu

Predsednik Nikolić prisustvovaće u 10 sati ceremoniji polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti kod Spomenika neznanom junaku na Avali, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Povodom obeležavanja nacionalnog praznika, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić u 12 sati će tradicionalno položiti lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, ceremonija polaganja lovorovog venca Vlade Srbije biće obavljena uz najviše državne i vojne počasti, koje će tom prilikom odati počasna jedinica Garde Vojske Srbije.

U toj crkvi episkop šumadijski Jovan će u 13.20 sati služiti pomen, posle čega će vence na sarkofag Karađorđa položiti princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, a u ime predsednika Srbije njegov savetnik Oliver Antić.

Predsednik i premijer će u 16 sati prisustvovati centralnoj manifestaciji u Domu Narodne skupštine, gde će biti održana svečana sednica, dodeljena odlikovanja zaslužnim građanima i otvorena izložba u holu parlamenta.

U jutarnjim satima u Crkvi vaznesenja Gospodnjeg u Orašcu biće služena sveta arhijerejska liturgija, kojoj će prisustvovati i princ Aleksandar i princeza Katarina, a potom će uslediti pomen Karađorđu i ustanicima u Marićevića jaruzi i polaganje lovorovih venaca.

Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, reprezentativni orkestri Garde i Vojnog orkestra prodefilovaće u 15 časova centrom Beograda i Niša.

Položen venac na Spomenik Kosovskim junacima

Povodom Dana državnosti Srbije, gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić i pripadnici Vojske Srbije, garnizona Kruševac, položili su danas vence na spomenik Kosovskim junacima.

Gašić je, posle polaganja venca na spomenik u centru grada, kazao da je Dan državnosti najvažniji datum za Srbiju, podsetivši da je 1835. godine u Kragujevcu donet prvi "Sretenjski ustav" Kneževine Srbije.

Polaganju venaca, prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave i direktori javnih preduzeća i ustanova.

 Čestitke iz sveta

Američki državni sekretar Džon Keri čestitao je, u ime predsednika SAD Baraka Obame, Dan državnosti Srbije, 15. februar, poželevši građanima Srbije mirnu i uspešnu budućnost.

"U ime predsednika Obame i građana SAD, čestitam građanina Srbije Dan državnosti", preneo je Kerijeve reči Stejt department.

U Kerijevoj čestitki se navodi da su SAD ponosne na dugogodišnje prijateljstvo i partnerstvo sa Srbijom, i dodaje da Amerika ostaje posvećena pomaganju Srbiji u jačanju multietničkog društva, demokratskih institucija i vladavini prava.

Ističe se i podrška Vašingtona dostizanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

"Pozdravljamo napore Srbije da zajedno sa svojim susedima konstruktivno radi na stabilizaciji regiona. Podržavaćemo Srbiju na svakom koraku njenog evropskog puta, i radujemo se jačanju njene uloge kao snage mira i napretka", naglasio je Keri.

"Sjedinjene Države na ovaj važan dan stoje uz vas. Svim građanima Srbije želim mirnu i uspešnu budućnost", zaključio je američki državni sekretar.

Predsednik Italije Đorđo Napolitano čestitao je predsedniku Tomislavu Nikoliću Dan državnosti Srbije, prenela je juče Ambasada Italije u Beogradu.

"Povodom Dana državnosti, želim da vam uputim, u ime italijanskog naroda i u svoje lično ime, najtoplije želje za prosperitet srpskog naroda", piše u čestitki Napolitana.

Napolitano je ocenio da je Srbija psotigla znatan napredak ka priključivanju EU i pokazala da ulaže napore u normalizaciju odnosa s Kosovom, uz širu saradnju i regionalno pomirenje. Italija, uz prijateljske odnose sa Srbijom, "aktivno podržava i nastavlja da ohrabruje Srbiju imajući u vidu dalje zajedničke ciljeve", piše u čestitki predsednika Italije.

Premijeri Rusije, Turske, Mađarske, Bugarske i Republike Srpske čestitali su premijeru Srbije današnji praznik, Dan državnosti Srbije, javila je pred ponoć Preš služba Vlade.

Predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev je u čestitki Ivici Dačiću naglasio da su rusko-srpski odnosi "utemeljeni na tradicionalnom prijateljstvu i duhovnoj bliskosti".

Medvedev piše i da je "siguran da dalji napredak trgovinsko-privredne saradnje i realizacija zajedničkih projekata potpuno odgovaraju interesima Rusije i Srbije". 

Dan državnosti Dačiću je čestitao i Viktor Orban, predsednik Vlade Mađarske - članice EU, koji, pošto ističe da je "saradnja naših vlada u obostranom interesu", ukazuje: "Uveravam Vas da Mađarska dosledno podržava evropske integracije Srbije i da je spremna da taj proces pomogne".

Bojko Borisov, premijer Bugarske koja je takodje članiva EU, u čestitki Dačiću izražava zadovoljstvo što "zajedno radimo na izgradnji zajedničkog evropskog doma i da ujedinimo napore uvereni da je to dobro za nas i generacije koje dolaze. Računajte na našu podršku u izgradnji evropske budućnosti Srbije", piše Borisov.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić u čestitki premijeru Dačiću najavljuje "jačanje i saradnje institucija i razvoj prijateljskih odnosa Srbije i Republike Srpske", uz "stabilan ekonomski prosperitet i uspešan put u procesu evropskih integracija Republike Srbije". 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu