Oprez: Grip najaktivniji sledeće nedelje - iKragujevac


Vesti

Tokom prošle nedelje aktivnost virusa je bila na srednjem nivou, u ovoj nedelji je zabeležen veći intenzitet, a očekuje se da će naredne nedelje biti najveća aktivnost virusa gripa - rekao je epidemiolog dr Predrag Kon

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” do sada je u Srbiji registrovano 7.186 pacijenata sa simptomima sličnim gripu, a epidemiolog Predrag Kon najavljuje da će u narednoj nedelji biti najveća aktivnost virusa.

Laboratorijski je potvrđena aktivnost tri tipa virusa gripa i to A(H1),A(H3) i B.

- Tokom prošle nedelje aktivnost virusa je bila na srednjem nivou, u ovoj nedelji je zabeležen veći intenzitet, a očekuje se da će naredne nedelje biti najveća aktivnost virusa gripa.

Objašnjavajući da virus gripa traje obično osam nedelja, on je naglasio da naredne nedelje ulazimo u petu nedelju, kada je virus obično najaktivniji.

Kon savetuje da oni koji imaju respiratorne tegobe ne idu u bolničke posete, zatim ne idu u kućne posete gde ima beba i starih osoba i, ukoliko je to moguće, ne odlaze na posao.

Naš sagovornik kaže da se vakcinacija uvek preporučuje, ali da bi imunizacija sada dala malo efekta.

- Najbolje se vakcinisati mesec dana pre početka gripa. Vakcinacija u ovom periodu ima malo efekta, jer je aktivnost virusa u punom jeku. Naravno, gripa će biti i u martu i aprilu, ali sporadično..

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu