Afera indeks: Setili se posle pet godina - iKragujevac


Vesti

Zoran Blagojević, inspektor odeljenja privrednog kriminala PU Smederevo, na koga se optuženi profesori iz afere “indeks” nakon pet godina žale da ih je grubo ispitivao i iznudio im priznanje, juče je, kao da je on krivac, skoro pet sati saslušavan pred Višim sudom u Smederevu.

Na mučnom i višesatnom ročištu Blagojević je posle suočenja sa nekoliko optuženih u aferi “indeks” porekao da ih je neprofesionalno ispitivao i istakao da nije vršio pritisak na njih da potpišu zapisnik. Blagojević je, između ostalih, suočen sa optuženim studentom G. G. i referentkinjom za studentska pitanja O. K., pri čemu je G. G. izjavio da ga je ispitivalo više inspektora, ali da od svih poznaje samo Blagojevića.


- Posebno šokantno bilo je ispitivanje prikrivenog policijskog islednika Tomislava Spasića koji je i otkrio primanje mita tako što je ozvučen učestvovao u ugovaranju prodaje ispita. Sud je, što je nedopustivo, dozvolio da on, kao državni organ i prikriveni islednik, tokom višesatnog saslušanja bude direktno suočavan sa optuženima.


Naredna ročišta zakazana su u osam termina od 5. do 27. marta. Dragan Lopušina, javni tužilac u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu, kaže da je sudija Slađana Bojković intenzivirala ceo proces, da se ročišta kontinuirano zakazuju i da bi se čak ove godine mogla očekivati prvostepena presuda. Ostalo je da se sasluša i dekan Predrag Stojanović, jedini od 87 optuženih u aferi “indeks” koji za pet godina, pod izgovorom izuzetno lošeg zdravstvenog stanja, nikada nije svedočio. Međutim, sudija Bojković prvi put je angažovala sudske veštake jednog velikog novosadskog instituta koji će lično pregledati Stojanovića.


- Veštaci su za sada, samo na osnovu medicinske dokumentacije optuženog Stojanovića, potvrdili da on ima ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako se pri neposrednom lekarskom pregledu utvrdi da to nije tačno, optuženi će biti priveden na saslušanje - priča Lopušina.


Isti taj dekan je pre mesec dana prisustvovao zajedno sa mitropolitom Amfilohijem odbrani doktorksog rada Velibora Džomića, koordinatora za pravna pitanja mutropolije u Crnoj Gori. Podsetimo, u aferi “indeks” je 2007. godine optuženo 86 osoba za više od 248 krivičnih dela među kojima je osnovno primanje mita.
 

izvor:blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu