Gradnja kapele na Svetinji - iKragujevac


Vesti

Na magistralnom putu od Kragujevca ka Topoli, na Svetinji, nedavno su pronađeni ostaci ljudskih kostiju iz doba Turaka. Na tom mestu biće napravljena kapela.

Svetinja se nalazi u ataru Čumića. a odnedavno su, na mestu koje je korišćeno za eksploataciju kamena i peska, pronađeni ostaci ljudskih kostiju za koje sveštenik Milan Tomić tvrdi da potiču još iz vremena kada je Srbija bila porobljena od Turaka.

Naziv Svetinja koristi se i za izvore koji se nalaze u neposrednoj blizini, a mašine koje su eksploatisale kamen prestale su sa radom kada su pronađeni prvi ljudski ostaci.

Na prevoju nedaleko od Svetinje nalazi se mala četinarska šuma u kojoj će se uskoro naći kapela koja bi bila izgrađena na inicijativu sela Čumić, a čiju su gradnju odobrili Šumadijska eparhija i episkop Jovan.

Za izgradnju kapele posvećene nedužnim porodicama u kojima je bilo i puno dece u turskim zulumima na Svetinji, potrebno je pribaviti odredjenu dokumentaciju i dozvolu za gradnju.

Put ispod šume vodi do sela Vlakča koje je u Šumadiji prepoznatljivo po seoskom turizmu, a izgradnja kapele svakako će upotpuniti ponudu za verski turizam, jer se u blizini nalazi i nekoliko crkava i manastira.
 

foto:rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu