Otvorena ambulanta broj 4 - iKragujevac


Vesti

U ulici Svetozara Markovića, danas je simboličnim presecanjem vrpce svečano predat na upotrebu novi zdravstveni objekat u kome će biti smeštena zdravstvena stanica 4 i centralni punkt Školskog dispanzera, koji će prve pacijente primiti u subotu 9. februara.

U zgradi površine 1200 kvadratnih metara, na četiri nivoa, pacijenti će dobiti značajno kvaliteniju zdravstvenu zaštitu. U pet lekarskih ordinacija zdravstvene stanice broj 4, o 18 000 pacijenata brinuće 27 lekara i sestara. Rad će biti organizovan na nov način, prilagođen standardima evropske unije, što znači da neće biti uobičajenih redova ispred centralne kartoteke. Ispred svake ordinacije nalazi se punkt gde pacijenti predaju knjižicu i zakazuju preglede, a pacijenti će biti prozivani putem mikrofona.


Posebna pažnja vodila se i o pacijentima sa invaliditetom kojima su obezbeđeni neophodni uslovi za prilaz i kretanje po zgradi.
Centralni punkt Školskog dispanzera, kome pripada oko 15 000 dece školskog uzrasta smešten je na drugom spratu.
Radove je izveo konzorcijum “Projektomontaža - Deneza M“ a vrednost radova, koji su kompletno obezbeđeni iz budžeta grada je 104 miliona dinara, dok je u opremanje objekta Dom zdravlja uložio blizu dva miliona dinara.


Po kvalitetu usluga koje pružamo, rekla je tom prilikom Branimirka Svilar direktorka Doma zdravlja, kao akreditovana zdravstvena ustanova nalazimo se na samom vrhu u Republici, a ovakvim objektom koji smo danas dobili, mi ćemo kvalitetet podići na još viši nivo.
Ovakav napor lokalne samouprave koja je za primarnu zdravstvenu zaštitu obezbedila sredstva, sam za sebe dovoljno govori. Vidimo rezultat i uslove komfora koji su po svim svetskim standardima - kazala je ministarka zdravlja Prof. dr Slavica Đukić-Dejanović. Ovo je divan korak i model za druge lokalne samouprave u kojima dobijanje osnivačkih prava znači upravo participaciju u obezbeđivanju uslova za rad.

U ime zdravstvenih radnika i pacijenata, rekla je ministarka zdravlja, zahvaljujem se gradu Kragujevcu i gradonačelniku na prioritetu koji je napravljen, jer u teškim vremenima nije lako odvajati novac za takve investicije i imati ubedljiv i jasan rezultat.
Imajući u vidu da u Šumadiji u oblasti zdravstva ništa nije građeno više od 20 godina ovo je značajan dan za naš grad - rekao je tom prilikom gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović. Bili smo prinuđeni da pre nekoliko godina, odlukama ministarstava iselimo ambulantu 4 iz zgrade Ureda i da za njen rad plaćamo zakup.


Svesni toga koliko je važno da ulažemo u zdravstvo, u ovoj godini smo planirali da gradimo i objekat Hitne pomoći. Reč je o izuzetno velikoj investiciji od 170 miliona dinara i s pravom očekujemo i pomoć Republike. Izmeštanjem Službe hitne medicinske pomoći, prostorno ćemo obezbediti Zavod za stomatologiju. U tu investiciju ulazimo sigurno, a očekujem da je završimo u ovoj godini ili početkom naredne. U planu je i izgradnja objekta za potrebe Centra za matične ćelije što će na neki način biti novi FIAT u Kragujevcu, a očekujem da započnemo i izgradnju objekta Medicinskog fakulteta.

izvor:portal grada kragujevca

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu