Bez overenih zdravstvenih knjižica - iKragujevac


Vesti

Najmanje 1.500 radnika i članova njihovih porodica u Kragujevcu trenutno je bez overenih zdravstvenih knjižica.

Radnicima se odlažu pregledi, operacije i druge intervencije ili se u najkritičnijim slučajevima doprinosi uplaćuju samo pojedinačno. Preduzeća izdaju potvrde da će računi za lečenje biti plaćeni iako su svesni da za to nemaju novca!

Bez knjižica su zaposleni u kragujevačkom „Autosaobraćaju“, Fabrici auto-delova „21. oktobar“, “Šumadiji DES”, „Zastava bezbednosti“.

- Danima čekamo da država reši problem overe zdravstvenih knjižica, ali odgovora nema. Sindikat je više puta urgirao u Ministarstvu finansija, tako je najavio i ministar Dinkić, ali niko ne zna da li će to biti za dan, dva, deset ili mesec. Bolest, međutim, ne čeka. Jedna naša radnica morala je hitno na mamografiju, ali je odložila pregled. Dali su joj uput, ali za pregled u Kliničkom centru mora da plati 4.800 dinara. I sin našeg radnika oboleo je od leukemije, a otac treba da da koštanu srž. Hitno smo intervenisali i pojedinačno overili knjižicu – kaže predsednik Samostalnog sindikata u fabrici „21. oktobar“ Živomir Petrović.

On kaže da preduzeće ima dogovor sa Medicinom rada da se radnicima pruža bar redovna primarna zdravstvena zaštita, a kako će te usluge biti plaćene niko ne zna. Zaposleni se za lekove snalaze kako znaju i umeju.

U “Šumadiji DES”, koja zapošljava invalide, uspeli su da overe knjižice za deo radnika.

- Invalidima su overene knjižice, ali za tridesetak „zdravih“ to nije urađeno. Dali smo izjavu i prosledili dopis RZZO da ćemo platiti lečenje za njih ako se razbole – kaže direktor Milan Miladinović.

U „Autosaobraćaju“ od 500 radnika samo petoro ima overene knjižice.

- To su zaista teški slučajevi, radnici koji su morali na hemoterapiju ili operaciju srca. Overili smo im pojedinačno samo knjižice na tri meseca, ali im i to ističe ovih dana, a novca nema – kaže Bulatović.

Direktor kragujevačke filijale RZZO Predrag Petaković kaže da overene knjižice nemaju radnici četiri preduzeća u restrukturiranju i članovi njihovih porodica.

izvor:blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu