Česi i ubuduće podržavaju projekte u Šumadiji - iKragujevac


Vesti

Delegacija Južnomoravskog regiona u nešto izmenjenom sastavu zbog nedavno održanih regionalnih izbora u ovoj oblasti, posetila je danas Kragujevac gde je u razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave najavlila podršku dosadašnjim i budućim projektima koji se realizuju u regionu Šumadije ali i zajednički nastup pred fondovima Evropske unije.

Gosti iz Češke su nakon prijema u zgradi Grada, sa svojim domaćinima obišli Situacioni centar i Savez gluvih i nagluvih kako bi se upooznali sa rezultatima projekata koje su podržali. Južnomoravski region je do sada podržao oko 70 projekata u Šumadiji čija je vrednost preko 3 miliona evra, od čega je u Kragujevcu realizovano 15 projekata vrednosti oko milion evra.
Mnogo značajnih projekata je na ovom prostoru realizovano, ne samo u gradu Kragujevcu nego i u Šumadiji. To su Kabinet za urgentnu medicinu na osnovu koga je Medicinski fakultet ustanovio jedan novi predmet, rekonstrukcija gas generatora koji sada proizvodi električnu energiju za prečišćavanje otpadnih voda, Situacioni centar za upravljanje vanrednim situacijama i rizicima, rekonstrukcija ambulanti na seoskom području, pomoć Savezu gluvih i nagluvih osoba. Od ovog trenutka dogovaramo nove korake saradnje sa Južnomoravskim regionom - rekao je Slađan Radovanović, pomoćnik gradonačelnika za regionalnu i međuregionalnu saradnju.
Roman Cari, pomoćnik načelnika za oblast međuregionalne saradnje Južnomoravskog regiona istakao je da će u ovoj godini biti završeni svi projekti koji su započeti i otpočeće neki novi u cilju proširenja saradnje.
- I nadalje ćemo podržati razmenu đaka i studenata, pre svega odlazak srednjoškolaca iz Kragujevca i Šumadije u srednju školu u Sokolnici u Južnomoravskom regionu, ali namera nam je i da se ta saradnja proširi kako bi veći broj đaka i studenata dobio priliku da se školuje u Češkoj. Takođe će se nastaviti projekat učenja češkog jezika u Kragujevcu za koji vlada veliko interesovanje, a ove godine ponovo će se realizovati poseta predstavnika lokalnih samouprava iz Kragujevca i ostalih opština iz Šumadije u Češku u okviru koje će biti uspostavljena konkretna i direktna saradnja između gradova i opština. I nadalje ćemo realizovati projekte u Šumadiji, a u fokusu će biti zajednički projekti sa kojima možemo aplicirati za sredstva iz fondova Evropske unije - ističe Roman Cari.

izvor:portal grada kragujevca

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu