Otvorena fabrika "Džonson kontrola" - iKragujevac


Vesti

Američka kompanija „ Džonson kontrols“ otvorila je juče u Kragujevcu drugu svoju fabriku koja će italijanski „Fiat“ snabdevati sedištima za novi model “500 L”. Nova fabrika smeštena je u slobodnoj zoni Grošnica.

Nešto ranije, u Kragujevcu je sa radom počela još jedna fabrika ovog svetskog proizvođača za izradu kompletnog enterijera automobila u kooperaciji sa “Manjeti Marelijem”. U obe fabrike ukupno je zaposleno oko 300 Kragujevčana, od kojih je većina mladih koji su prvi put dobili posao.
U fabriku koja je juče otvorena uloženo je 7,5 miliona evra. Sa italijanskim partnerom u „Džonson kontrols automative“ uloženo je 15 miliona evra. Svečanom otvaranju fabrike prisustvovao je, osim ministra Mlađana Dinkića, i ambasador SAD u Srbiji Majk Kirbi, koji je imao priliku i da isproba srpskog “fiću”. U fabrikama, partnerima velike kompanije iz Torina, radi 1.100 radnika.
A u samom „Fiatu“ trenutno posao ima 2.600 zaposlenih. Kako je izjavio ministar Dinkić, dolaskom “Fiata” u Kragujevac je do sada uloženo milijardu evra, a petina izvoza iz Srbije biće iz Kragujevca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu