KG: Stanovi za studente i školarce jeftiniji i do 20 odsto - iKragujevac


Vesti

Ponuda stanova za srednjoškolce i studente u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu i Beogradu u odnosu na prethodnu godinu manja je I do 20 odsto po kvadratu.


Na celokupnom tržištu najtraženije su nameštene garsonjere i manji stanovi, čija se zakupnina kreće od 100 do 250 evra mesečno. Ranije su roditelji iznajmljivali stanove za školarce već početkom leta, jer je taj način bio isplatljiviji nego u avgustu pred početak školske godine. Vlasnici nekretnina pristaju na to da izdaju prostor i ispod cene samo da ne bi bili prinuđeni da sami snose velike troškove za komunalije. Studente uglavnom traže nekretnine u blizini fakulteta čija je cena obično viša. Pored zakupa na godinu dana, daju jednu kiriju i depozit u visini jedne zakupnine kao garanciju. Zakupcima se preporučuje da od gazde traže dokaz o vlasništvu i fotokopiju lične karte. Najsigurnija je poseta advokata ili odlazak u registrovanu agenciju gde će moči da potpiše ugovor, koji po zakonu ne mora biti overen. Za namešteni stan, treba se napraviti zapisnik i spisak stvari, a ugovorom obavezno treba precizirati ko plaća popravke. Vlasnik stana takođe ima obavezu plaćanja poreza na izdavanje u iznosu od 20 odsto kirije i umanjuje se do 25 odsto na ime režijskih troškova. Primer za povoljne cene zakupa povoljne jeste objekat iz Resavske ulice gde stan od 70 kvadrata sa garažom može da se zakupi za 250 evra.


U agencijama za nekretnine u Kragujevcu ističu da se garsonjere i jednosobni stanovi izdaju po ceni od 120 do 180 evra, u zavisnosti od lokacije i opremljenosti. Cena većih I bolje opremljenih stanova iznosi do 250, pa čak i 300 evra. U odnosu na septembar prošle godine, cene su niže za skoro 20 odsto, mada se očekuje naknadno poskupljenje u oktobru mesecu za najviše 10 procenata.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu