Priznanje Kragujevčanima u Mostaru - iKragujevac


Vesti

Proglašenju sportista 2012. godine grada Mostara, u sali hotela Ero u Mostaru, prisustvovala je i delegacija Kragujevca - grada pobratima, jer je upravo sport bila nit kojom je obnovljena saradnja ta dva grada, neminovno prekinuta tokom ratnih sukoba na području bivše SFRJ.

Najveće zasluge intenziviranju saradnje pripadaju Jovanu Pavloviću - Bojadžiću pomoćniku gradonačelnika Kragujevca za sport i Hasanu Šišiću, čelniku Sportskog saveza Mostara. To je bio razlog da u prisustvu “mostarskih dragulja“ 14 znamenitih ličnosti koje su se našle u prvom izdanju te knjige autora Josipa Muselimovića, prizanje bude uručeno i Jovanu Pavloviću - Bojadžiću, za sve ono što je učinio na obnavljanju saradnje gradova pobratima.

Za mene lično ovo je veliko i jedno od najdražih priznanja. Počeli smo sa klubovima i sportistima seniorskog ranga, kroz organizaciju turnira, a sada smo u najvećoj meri posvećeni razmeni najmlađih sportista iz oba grada. Vidim da je među mladima ovo izuzetno prihvaćeno, na obe strane se sa nestrpljenjem očekuje odlazak za Mostar, odnosno, Kragujevac i to je za sve nas veliki podstrek za dalje i pokazatelj da smo napravili pravu stvar. Takođe, trenutak u kome sam primio priznanje, u društvu svih tih asova, ne samo mostarskog već i sporta na ovim i još širim prostorima, je izuzetna čast koja mi je ukazana, utisak je pomoćnika gradonačelnika Kragujevca za sport.
Mladi Mostarci su pred kraj godine bili gosti šumadijske prestonice, učestvovali na plivačkom mitingu, na kome su ostvarili sjajne rezultate, ali imali i prilike da se druže i upoznaju istinsku legendu, Milorada Čavića.
U trenucima uspostavljanja saradnje, nisam poznavao Jovana. Ali, prilikom prvog susreta trebalo nam je manje od pet minuta da se oko svega dogovrimo i od tada sve besprekorno funkciniše. Saradnja između Mostara i Kragujevca daleko se pročula, nekada je njen deo bio i Split, tako da je pred nama zadatak da i taj grad uključimo u nekadašnje tokove, smatra Hasan Šišić, predsednik Sportskog saveza Mostara.
Manifestaciji koja je upriličena povodom promocije knjige “Mostarski dragulji“ i izbora najboljih sportista poznatog grada u Hercegovini u prošloj godini, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, na čelu sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.
Bila je to prilika da Mostarci pozdrave svoje istinske sportske legende, poput Duška Bajevića, Ivicu Ćurkovića, Marijana Kvesića, a pored njih mesto u izuzetno traženom štivu iz oblasti sporta našli su i Muhamed Mujić, Enver Marić, Franjo Vladić, Dražen Dalipagić i Jasna Merdan - Kolar, kao i poznati priznati umetnici Predrag Matvejević, Ante Vican, Jusuf Nikšić, Florijan Mićaković, Krešimir Ledić i Amila Bakšić. Svi oni, nagrađeni su prigodnim plaketama, dok su sportski asovi dobili i specijalna priznanja za životno delo.

izvor:portal grada kragujevca

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu