Inat ujedinio komšije - iKragujevac


Vesti

Uprkos odluci suda, domaćinstvo Dragana Devedžića u Lađevcima kod Kraljeva nije priključeno na seoski vodovod, jer je selo drugačije presudilo.

Vode ima da i u najvećoj suši pretiče, od pritiska ponekad i cevi pucaju, ne štedi se za piće, ni za pranje i zalivanje. Uprkos takvoj situaciji, u Donjim Lađevcima kod Kraljeva, slavine u domaćinstvu Dragana Devedžića su suve. Selo mu ne dozvoljava priključak, jer je odbio da skromnim novčanim iznosom učestvuje u zajedničkoj akciji rekonstrukcije vodovoda i umesto toga je potegao parnicu. No, uprkos sudskoj odluci, kojom je naložen privremeni priključak, to nije obavljeno iz tehničkih razloga. Majstori su pokušavali, ali nije bilo od pomoći ni prisustvo sudskih izvršitelja, ni policijsko obezbeđenje.

Vodovod u pomenutom selu je jedan od najvećih na ovom području. Na njega je priključeno oko 290 domaćinstva, najviše u Donjim Lađevcima, a ima ih i u susednom Tavniku i Cvetkama. Odatle se vodom snabdeva i nekoliko firmi, osnovna škola, ambulanta, objekat mesne zajednice... Vode ima za sve, ali mana vodovoda je što je sagrađen davno, još 1965. godine. Zato su meštani 2009. započeli akciju zamene starih cevi od azbesta novim od plastike. Nije to mala investicija, valjalo je ugraditi desetak kilometara cevi. Tadašnja opštinska vlast je pristala da, prema postojećoj odluci o pomoći mesnim zajednicama, na jedan seoski dinar uloži tri. Tako je to selo koštalo dvadesetak hiljada evra, pa je Skupština vodovoda donela odluku da svako da po stotinu evra, za početak, a ako bude potrebno uslediće novi razrez.

– Svi su se složili – pričaju nam Saša Simićević, Radisav Obradović dopunjujući jedan drugog. – Svi, osim Dragana Devedžića, koji ovde ima kuću, a sa njim je još njegova majka Ružica. Istina, oni su više u Kraljevu, jer i tamo imaju kuću, pa smo pomislili da je možda on zbog toga i javno kazao da ga rekonstrukcija vodovodne mreže ne zanima. Pošto nije bio učesnik te akcije, a vodu, za razliku od ostalih, već osam godina ne plaća, iako je cena 10 dinara po kubiku, prilikom postavljanja novih cevi zaobišli smo to domaćinstvo. Tako je njegov priključak ostao na starom cevovodu kroz koji, istina, od obnove cevovoda voda ne ide – kažu naši sagovornici.

Zbog toga je Devedžić 17. decembra 2012. Osnovnom sudu u Kraljevu podneo tužbu protiv nekoliko aktivista. Predsedavajući sudija Ljiljana Stanišić, posle tri dana, usvojila je njegov predlog i doneta je privremena mera hitnog uključenja. Međutim, selo se protivi. Tri puta je sudski izvršitelj bezuspešno pokušavao da tu odluku sprovede, pa 31. januara u Donje Lađevce stižu dva sudska izvršitelja i policija. Bilo je tu pedesetak policajaca, što u kordonu između meštana i majstora na priključenju, što u pripravnosti. U posao se krenulo još u prepodnevnim satima, ali nije išlo. Najpre je neko na mestu gde je trebalo iskopati kanal za postavljanje cevi do kuće Devedžića prethodne noći prosuo pet-šest kubika šodera.

– Ko li je to učinio, sigurno je vozio šoder, pa mu je ovde pukla guma i morao je čovek da istovari teret – većali su meštani ispred policijskog kordona, smeškajući se. A, iako je Devedžić iznajmio radnike, kopanje kanala kroz šoder bio je Sizifov posao. Taman se izbaci jedna lopata, tri se u iskopano sruči. Onda je Devedžić iznajmio bager, pa je kanal iskopan. Zatim je valjalo zaustaviti vodu. – Juče je bio ispravan – dobaci neko od prisutnih majstorima koji su uporno vrteli ventil na glavnoj cevi, ali se pritisak vode nije smanjivao. Zato se u popodnevnim satima od priključenja i sprovođenja sudske mere opet odustalo.

– Pokušaćemo ponovo, ova sudska odluka se mora sprovesti, a kome će sud u parnici dati za pravo, videćemo – rekao nam je Dragan Đukuć, predsednik Osnovnog suda u Kraljevu.

Ne spore ostali korisnici ovog vodovoda da i Devedžića treba priključiti, da čovek mora imati osnovne uslove za život. I, tvrde, obaviće sami priključenje za deset minuta, ali samo ako pristane da učestvuje u obnovi cevovoda. Tome još dodaju, pošto je imao sudske troškove, neka kaže na koliko rata bi tih stotinu evra isplatio. Inače, uzaludan je bio pokušaj novinara da čuju i Devedžićevo mišljenje, jer je ignorisao sve predstavnike medija.

U međuvremenu, nekoliko meštana je podnelo prijavu komunalnoj inspekciji da se iskopana rupa za cevi zatrpa ili na drugi način obezbedi jer je, vele, opasna, posebno uveče i za decu koja pokraj nje svakodnevno prolaze idući u školu.

izvor:politika

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu