Održana komemoracija Slobodanu Pavićeviću - iKragujevac


Vesti

Komemorativni skup povodom smrti književnika Slobodana Pavićevića održan je danas u Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić“.

Komemoraciji su prisustvovali gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, zamenik gradonačelnika Nebojša Zdravković, predsednik Skupštine grada Saša Milenić, zamenik predsednika SG Slavica Kominac, predstavnici lokalne samouprave, direktori ustanova kulture, direktori i profesori osnovnih i srednjih škola, profesori kragujevačkog Univerziteta i mnoge druge ličnosti iz javnog života Kragujevca.


U prisustvu porodice, brojnih poštovalaca lika i dela Pavićevića, o njemu su govorili Mirko Demić, direktor Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“, u ime kragujevačkih pisaca Aleksandar Laković, pesnik, esejista i književni kritičar i Saša Milenić, predsednik Skupštine grada.
Svojim delom i radom, Slobodan Pavićević utkan je u identitet ovoga grada. Nema sumnje da nas je jedan od poslednjih sveznalaca medija knjige i misionara matićevskog “zelenog mora Šumadije“ napustio. A ono, što nama ostaje kao zadatak jeste da ne dozvolimo da zamre sećanje na njegovu ličnost, očuvamo znanje o sadržaju i značenju njegovog dela, da stvaralačka potpora Slobodana Pavićevića ostane trajno uporište grada i neizbrisiva identitetska crta Kragujevca - rekao je Saša Milenić, dugogodišnji prijatelj i saradnik Pavićevićev.
Slobodan Pavićević rođen je 06. decembra 1942. godine u Novom Milanovcu, gde je i završio osnovnu školu dok je gimnaziju i Mašinski fakultet završio u Kragujevcu.

Svet odraslih, teme zajedničkog stradanja i dečiji svetovi označili su poetiku Slobodana Pavićevića. Za pola veka književnog i kulturnog rada objavio je više od 30 knjiga. Pored izvedenih pozorišnih drama “Ljudska koža“ (1975. godine), “Svetozar“ (1976. godine), napisao je i poeme “Kragujevac, 21. stepen istočno od Griniča“, “Jesen“, autor je više tv-scenarija, radio-drama, radio-emisija i scenarija značajnih kulturnih manifestacija. Izdao je više knjiga pesama “Oktobarski soneti“, “Kamičak za kamen“, knjige pesama za decu “ZOO na navijanje“, “Jesen u mašinskom parku“, samo su neki od naslova koje je ostavio za sobom. Pesme Slobodana Pavićevića odštampane su u brojnim antologijama i zbornicima pesama, a mnoge od njih prevedene su na strane jezike.
Kao glavni urednik časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Koraci“, radio je dve decenije, u periodu od 1973. do 1993. godine, utemeljivač je i dugogodišnji urednik i rukovodilac izdavačke delatnosti “Svetlost“, vlasnik izdavačke kuće “Jefimija“ od 1993. godine.
U periodu od 2004. do 2008. godine bio je član Gradskog veća za kulturu grada, član Saveta Filološko umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu kao i član Upravnog odbora Knjaževsko-srpskog teatra.
Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima je nagrada Zlatna značka, Kulturno prosvetne zajednice Srbije, nagrada lista “Mladost“ za dramu, “Stražilovo“, “Neven“, nagrada “Odzivi Filipu Višnjiću“, Vukova nagrada, Povelja Kapetan Miša Anastasijević, godine 2011. dobio je “Đurđevdansku nagradu Grada Kragujevca“, počasnu nagradu Zmajevih dečjih igara - “Zmajev pesnički štap“ 2012. godine, a iste godine dobio je nagradu “Zlatni grb“.
Sahrana Slobodana Pavićevića biće održana u petak, 1. februara na groblju u Novom Milanovcu.

izvor: portal grada kragujevca

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu