U Kragujevcu nema obolelih od svinjskog gripa? - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu do sada nije evidentiran nijedan slučaj obolelih od virusa Svinjskog gripa. Zbog toplijih dana građani trebaju da budu oprezniji i vode računa o stanju svog organizma.

U Srbiji grip je laboratorijski potvrđen kod 12 pacijenata, a prisutna su sva tri tipa virusa - A(H1), A(H3) i B, rekla je juče nacionalna koordinatorka za grip iz Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Dragana Dimitrijević. Oboleli su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Pančeva, Subotice i Požarevca.

- Najprisutniji je virus tipa A(H1), poznatiji kao svinjski grip, ali to nije pandemijski virus od pre tri godine. On sada ima sve karakteristike običnog sezonskog gripa - rekla je Dimitrijevićeva.
Ona je rekla da se u februaru i martu očekuje porast broja obolelih, što je i uobičajeno, i da ne treba stvarati paniku među građanima.

Na pitanje da li ima opasnosti od modifikovanog tipa virusa koji se pojavio u Severnoj Americi i zemljama zapadne Evrope, ona je istakla da se svakodnevno obavlja potpuni nadzor i kontrola epidemiološke situacije.

foto:b92

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu