I u Kragujevcu bez liste čekanja? - iKragujevac


Vesti

u Srbiji dnevno se potroši četiri miliona evra i uradi dvadesetak intervencija. Jedino je rešenje da u potpunosti nestanu liste čekanja za operacije katarakte. Ovo je plan stručne komisije za oftalmologiju, koji je usvojilo Ministarstvo zdravlja i koje će od ove godine početi da se primenjuje.

Nedostatak materijala i sočiva za operacije, neravnomerno opterećeni zdravstveni centri po broju operisanih, glavni su razlozi zašto hiljade ljudi čeka na operaciju katarakte godinu i po dana.


- U Srbiji je potrebno uraditi oko 24.000 operacije katarakte godišnje, a sada se samo pola od toga uradi. S druge strane, postoje kriterijumi za stavljanje na listu čekanja. Ako je neko potpuno slep, uopšte ne čeka. Najduže do godinu i po dana čekaju oni koji imaju operisano jedno oko i na njega vide sto odsto, a na drugo oko imaju kataraktu. U 17 bolnica ima uslova za obavljanje operacija - objašnjava prof. dr Ivan Stefanović, direktor Klinike za očne bolesti KCS i predsednik stručne komisije za oftalmologiju. On objašnjava da je jedan od problema za duge liste čekanja i činjenica da RFZO prepoznaje operaciju samo kroz sočivo.


- Za operaciju katarakte je potrebno još sedam stvari, koje se za svakog pacijenta koriste i odmah bacaju. Dve vrste nožića, dve vrsta diskoelastika, boje. To spada u potrošni materijal koje bolnice same nabavljaju. Pošto su skupe, bolnice to nisu nabavljale, a Fond nije plaćao. Sada smo predložili da Fond plaća paket - sočivo i materijal, i treba da bude raspisana javna nabavka - kaže dr Stefanović.

izvor:blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu