Klinički centar u Kragujevcu duguje oko 10 miliona evra - iKragujevac


Vesti

Klinički centar u Kragujevcu ima dugovanja veća od 10 miliona evra. Najviše se duguje za lekove, sanitetski materijal i nadoknade zaposlenima, saopštila je danas uprava ove zdravstvene ustanove.

Direktor kragujevačkog Kliničkog centra Nebojša Arsenijević rekao je na konferenciji za novinare da je to jedna od ustanova sa najvećim dugovanjima.

- Mi najviše očekujemo od otpisa dugova, ali još ne znamo šta će od dugovanja država da preuzme i pretvori u javni dug, kao i kako će da izgleda centralizovano snabdevanje - rekao je Arsenijević.

On je ocenio da zdravstveni sistem "nije dobar, trom je, dezorganizovan i raštimovan, a veliki je i upliv politike koju vodi Republički fond za zdravstveno osiguranje".

Prema rečima Arsenijevića Kliničkom centru u Kragujevcu, koji ima 2.160 radnika nedostaju kadrovi.

- Prema našim standardima nedostaje od 400 do 600 medicinskih radnika sa srednjim i višim obrazovanjem, pomoćni radnici, a vrlo brzo će taj problem biti izražen i sa lekarima - rekao je Arsenijević.

On je naveo da na primer na opštoj hirurgiji ima 15 specijalista koliko je bilo i 1968. godine. Pomoćnica direktora za hirurške grane Jasna Jevdjić, kao problem je navela i veliki nedostatak hiruške opreme, jer je postojeća stara.

- Nedostaju respiratori, monitori, novi instrumenti, oprema za laparoskopsku hirurgiju i druga oprema za uvodjenje novih operativnih metoda - rekla je Jevđić.

Ona je ocenila da je kragujevački KC u nezavidnoj situaciji u odnosu na druge centre, jer se veća sredstva izdvajaju za ustanove u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu