Uklonjeno naselje prvorođenog Kragujevčanina u 2013. - iKragujevac


Vesti

Uklonjeno poslednje romsko, kartonsko naselje u Ilinoj vodi u Kragujevcu. Porodice su prethodno prebačene u drvenu baraku u kojoj su uslovi manje loši, ali i dalje neodgovarajući.


Radnici Čistoće uklonili su, po nalogu Komunalne policije, poslednje kartonsko naselje kod nadvožnjaka u Ilinoj vodi u Kragujevcu, u kome je živelo pet romskih porodica sa oko 60 članova. Porodice iz ovog naselja su pre toga smeštene u napuštenu drvenu baraku u naselju Aerodrom, u kojoj nema vode.
Među stanovnicima kartonskog naselja koji su živeli u nepodnošljivim uslovima u barakama sklepanim od dasaka, lima i kartona, bila je i prvorođena beba u Kragujevcu u 2013. godini, dečak Kasim Kopili, koga su u novogodišnjoj noći predstavnici grada darovali sa 100.000 dinara.
Njegov otac Naser Kopili rekao je da je drvena baraka u koju su premeštene porodice iz kartonskog naselja nešto bolja za život, jer ne prokišnjava, ali da ni u njoj nisu normalni uslovi za život.
"U baraci nema vode, a mnogi prozori nisu zastakljeni, tako da je veoma teško gajiti decu u ovakvim uslovima, pogotovu zimi. Ipak bolje nam je nego u kartonskom naselju, jer nam bar krov ne prokišnjava", rekao je Kopili.
Kopili je rekao da su romske porodice 1999. godine došle iz Obilića u Kragujevac, bežeći od rata i bombardovanja na Kosovu, i da su do pre nekoliko dana živeli u improvizovanom kartonskom naselju, bez osnovih uslova za život.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu