Najveći ugašen vulkan nalazi se u Šumadiji - iKragujevac


Vesti

Sa vulkanima se nikada ne zna, jer su oni poput lepih žena, kažu vulkanolozi. Nekada je na tlu Srbije bilo na desetine aktivnih vulkana, čije su erupcije bile najjače koje je istorija zabeležila.

Iako već veoma dugo ne izbacuju lavu, vulkanske reljefe možemo naći u skoro svim krajevima naše zemlje.

Jedan od najvećih vulkanskih vrhova, Ostrvica, pripada Rudničkom masivu, u opštini Gornji Milanovac. Nadmorska visina vrha je 758 metara, a po poreklu, Ostrvica predstavlja ostatak razorene vulkanske kupe.

Za ovaj vulkan se smatra da je na našem prostoru bio pravi džin, a o njegovom postojanju upoznati su i meštani ovog kraja.

Za Ostrvicu se pretpostvalja da je samo deo većeg vulkana čiji je sedište bilo u blizini Rudnika, a za koji se veruje da je poslednji put bio aktivan pre oko 20 miliona godina.

"Razorne vulkanske erupcije na Rudniku i Radan planini bile su tako snažne da su se nakon njih stvarale "pečurke" kao posle nuklearnih bombi", kaže dr Vladica Cvetković, profesor na Rudarsko geološkom fakultetu u Beogradu.

Ostrvica je krajem maja 2009. proglašena za spomenik prirode.

U prošlosti je na području Srbije bilo različitih vidova vulkanske aktivnosti, ali detaljnija rekonstrukcija moguća je samo za događaje koji su se odvijali u poslednjih 300 miliona godina, kažu geolozi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu