Prvi put u istoriji dvoje komuniciralo mislima - iKragujevac


Svaštara

Telepatija: Jedna osoba u Indiji i jedna u Francuskoj uspele su da komuniciraju bez ijedne izgovorene ili napisane reči i bez vizuelnog kontakta, isključivo putem misli.

Istraživači sa Harvadra uspeli su, prvi put u istoriji, da putem misli obave razmenu informacija između dve osobe udaljene jedna od druge više hiljada kilometara.

Eksperiment, čiji je tok detaljno izložen u naučnom časopisu PLoS One, sličan je telepatiji, sposobnosti razmene misli i osećaja između dve osobe na daljinu, bez posredovanja bilo kakvog medija.

U njemu su učestvovale četiri osobe, starosti od 28 do 50 godina, od kojih je jedna, u Indiji, slala poruke, dok su ih ostale tri, u Francuskoj, primale.
Istraživači su koristili internet i elektroencefalogram.

Na glavu “pošiljaoca” poruke, postavili su elektrode povezane za kompjuter koji je njegove poruke/misli, pretvorene u električne impulse, prevodio u svoj, binarni sistem i slao na drugi kompjuter koji se nalazio 8.000 kilometara dalje, u severnom francuskom gradu Strasburu.

Primaoci su dobili poruku u vidu svetlosnih signala. Imali su povez na očima, a kompjuter im je prenosio poruku u mozak putem transkranijalne magnetne simulacije. Reč je o simulaciji vizuelnog moždanog korteksa. Osobe u Strazburu su bile u stanju da protumače svetlosne signale i prime poruke koje su im poslate iz daleke Indije.

"Hteli smo da saznamo da li dve osobe mogu direktno da komuniciraju putem moždane aktivnosti i to na velikoj fizičkoj udaljenosti, koristeći postojeće komunikacijske puteve, pre svega internet. Postavlja se pitanje da li je moguće prevazići govor i kucanje preko interneta i uspostaviti direktnu komunikaciju mozak-mozak između dva subjekta koja su fizički razdvojena" rekao je Alvaro Paskual-Leone, jedan od autora studije.

Naučnici smatraju da je ovo prvi korak u istraživanju novih sredstava komunikacije i interakcije, imajući prvenstveno u vidu mogućnost komunikacije sa paralizovanim osobama koje ne mogu da govore.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu