Brat za sestru: Rusko udruženje za zaštitu ugroženih devojaka - iKragujevac


Svaštara

U Rusiji je osnovano udruženje pod nazivom "Brat za sestru", mladići potpuno besplatno u kasnim večernjim satima prate devojke kući, bez ikakvog udvaranja ili romantike. Osnovano je isključivo radi rešavanja aktuelnog društvenog problema.

Mladići iz udruženja “Brat za sestru” o svom radu govore skromno: “Članovi naše grupe se nalaze sa devojkama da bi ih otpratili kući u kasne sate ili da im pomognu u rešavanju nekih problema. Naše udruženje nema nikakvu političku ili versku konotaciju i osnovano je isključivo radi rešavanja ovog aktuelnog društvenog problema.”

Na ulici se u opasnosti mogu naći i mladići i penzioneri, ali u velikim gradovima na meti huligana i pripitih nasilnika koji nasrtljivo pokušavaju da se upoznaju pre svega se nalaze devojke. One znaju staro pravilo: ako su u društvu muškaraca, najverovatnije im niko neće prilaziti, ali ako su same ili samo sa drugaricom drugačiji je slučaj. Zato devojke koje se u kasne sate same vraćaju kući često nose suzavac ili neko slično sredstvo za samoodbranu. A sada mogu da se obrate i volonterima udruženja “Brat za sestru”.

Udruženje čiji je glavni zadatak zaštita devojaka od noćnih neprijatnosti osnovano je pre više od godinu dana u Sankt Peterburgu. Osnivač udruženja, 29-godišnji Denis Šotikov, u to vreme je živeo u predgrađu i pomagao je prijateljima u konjičkom klubu.

"Jahanje su trenirale uglavnom mlade devojke. Pratili smo ih kući pošto nismo smeli da ih pustimo da se vraćaju same. Dok sam ih pratio naslušao sam se priča o neprijatnostima koje one doživljavaju na ulici. Tada sam došao na ideju da organizujem pomoć za njih. Pošto je u našem konjičkom klubu vladala gotovo porodična atmosfera, naziv udruženja “Brat za sestru” došao je sam po sebi Ljudi su otuđeni i uopšte ne obraćaju pažnju na druge. Ako se nešto desi, niko neće priskočiti u pomoć. Vreme je da se ujedinimo i počnemo štititi slabe. Ja to ne mogu sam." dodao je Šotikov.

Kao osnivač udruženja, odgovoran sam za svakog svog čoveka. Do sada u Sankt Peterburgu ima dvanaestak volontera od 16 do 40 godina.

Primer iz Sankt Peterburga postao je vrlo popularan na društvenim mrežama. Ubrzo su slične grupe formirane u 25 ruskih gradova. U Čeljabinsku gde već ima preko sto „braće“, pre prijema novih članova proverava se da li su bili osuđivani. Momci obavezno moraju priložiti kopije ličnih karata koje ostaju u rejonskim stanicama milicije u Čeljabinsku. Među volonterima ima i policajaca koji proveravaju podatke kandidata, pre svega da li su osuđivani. Proverava se i njihova fizička snaga i kondicija, “brat” takođe ne sme pušiti, piti i psovati.

Čeljabinsko bratstvo dnevno dobija na desetine zahteva za pomoć. Pored već uobičajenih molbi “Molim vas, otpratite me večeras“, devojke mole i za konkretnu zaštitu: “Bivši dečko mi preti, pomozite mi“. Ispostavilo se da je to veliki problem. U celoj zemlji devojke maltretiraju razjareni bivši muževi ili momci koji ih prate, tuku ili im čak prete smrću. Volonteri iz Čeljabinska su više puta bili u prilici da žene spasavaju od bivših partnera. Nasilnici se brzo smire kada shvate da njihovu žrtvu ima ko da zaštiti.

Uprkos svemu vitezovima mračnih ulica stalno postavljaju pitanje “Zašto vam to treba? Tako se upoznajete sa devojkama, zar ne?“. Denisu su ovakve pretpostavke smešne. Devojke možemo upoznati i na lakši način jer kod nas ima mnogo mogućnosti za upoznavanje. Uzgred, ja sam oženjen. Pre nego što sam osnovao udruženje porazgovarao sam sa ženom o tome da li je u našem gradu potrebna ovakva organizacija." ističe ovaj “vitez”.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu