Da li ste nekada probali crvene banane - iKragujevac


Svaštara

Pored žutih banana na koje smo navikli, postoje i crvene banane, poznte i kao Crvena Daka Banana (Red Dacca Banana). Ove banane rastu u Aziji i Južnoj Americi, i obično su manje od žutih banana. Takođe dosta su mekše i slađe od banana na koje smo navikli a ukus podseća na malinu.

Najviše se jedu u Centralnoj Americi, gde se i najviše izvoze. Banana naraste u visinu prosečno oko 7 m. Većina sorti su višegodišnje biljke. Crvena banana je još slađa, pa je idealna za torte i voćne salate.

Beru se dok su još zelene, a dozrevaju u posebnim prostorijama, pa čak i u toku transporta. Sazrevanje se može ubrzati stavljanjem banana u papirne kese. Inače to je omiljeno voće širom sveta.

Banane su dobar izvor B6 vitamina, kao i rastvorljivih vlakana. Manje zrele banane sadrže više skroba, a manje šećera, a zrelije obrnuto. Sadrže i određene količine kalijuma, mangana i C vitamina. Banana je kalorična i daje istu količinu kalorija kao krompir.

Negde za bananu kažu da je lek zato što redovna potrošnja banana koristi pravilnom varenju hrane. Redovnom upotrebom se smanjuje rizik od raka debelog creva, dojke i bubrega. Neki ljudi koriste unutrašnji deo kore od banane za poliranje zuba jer postaju belji i sjajniji.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu