Slepi miševi: Oni nas štite a mi njih ne - iKragujevac


Svaštara

Verovali ili ne slepi miš za jedan sat pojede 600 komaraca. Njihova važnost se ogleda u njihovoj ishrani jer imaju veliki značaj za regulaciju velikog broja letećih insekata. 

Još sredinom 19. veka uočena je vrednost slepih miševa baš zbog njihove ishrane i od tog vremena počinje, na Zapadu, da živi ideja njihove zaštite, obzirom da jedan slepi miš može da pojede i do 3.000 insekata za jednu noć ili oko 600 komaraca za jedan sat.

Ljudi koji žive u gradovima nisu ni svesni šta za njih rade dok oni mirno spavaju. Osim za ljude, od velike su koristi za šume i poljoprivredu jer se hrane insektima koji su opasne štetočine za šume i poljoprivredne kulture.

U svetu postoji veliki broj organizacija koje se bave njihovom zaštitom. U Evropi je to Erobats organizacija koja je u okviru Ujedinjenih nacija (UNEP) i koja nadgleda provođenje međunarodnog sporazuma o zaštiti evropskih slepih miševa.

U svetu danas postoji oko 4.800 vrsta sisara, od čega na slepe miševe otpada oko 1.000. Ima ih malih, veličine leptira, do velikih životinja raspona krila od gotovo dva metra.

Osobina slepih miševa je sposobnost eholokacije koja im omogućava let noću, neverovatno manevrisanje i izbegavanje svih pa i najmanjih prepreka, a u lovu hvatanje najsitnihih insekata. Zbog toga im je čulo sluha izuzetno razvijeno.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu