Oprez: Maramice za skidanje šminke i nisu tako dobre za vaše lice - iKragujevac


Svaštara

Maramice za skidanje šminke su jeftine, efikasne i, što je najbitnije, brzo uklanjaju šminku sa lica, stoga nije ni čudo što su postale pravi hit među zauzetim ženama. To znači da nema više mučenja sa pamučnom vatom i mlekom za skidanje šminke. Sada, sa maramicama, samo pređete preko lica i to je to.

Prodaja ovih maramica se udvostručila u prethodnoj godini. Ali, iako ovo može biti odlična vest za kozmetičke kompanije, to može biti loša vest za našu kožu, jer ove maramice mogu da izazovu brojne probleme, od akni do bora. Eksperti smatraju da se njima ne očisti temeljno koža, već se prljavština raznosi sa jednog na drugi kraj lica. Osim tečnosti kojom su ove maramice natopljene, i sami pokreti skidanja šminke mogu da naprave probleme.

Ne vucite tanku kožu oko očiju dok skidate šminku, jer tako stvarate sitne bore oko očiju.

BORE OKO OČIJU

Da li ste ikada koristili maramice za skidanje šminke da biste skinuli upornu senku za oči ili vodootpornu maskaru?

Mnoge žene koriste maramice za to i pritom prave vrlo grube pokrete da bi skinuli upornu šminku, a tako rizikuju da oštete delikatni predeo oko očiju.

Ako neprestano vučete tanku kožu oko očiju napred nazad kada skidate šminku, možete da dovedete do preranog stvaranja bora oko očiju. Ako morate da koristite maramice, koristite vlažnije ili one koje su formulisane za osetljivu kožu.

Takođe, vrlo je bitno da držite maramicu nekoliko sekundi na oku pre nego što krenete da trljate, jer tako tečnost može da rastvori šminku oko očiju, pa će vam biti lakše da je skinete bez mnogo trljanja. Međutim, tečnost kojom su maramice natopljene sadrže hemikalije koje su poput deterdženata i, ako su pregrubi za vašu kožu, oni će je iritirati, pogotovo ako ne isperete lice po uklanjanju šminke. Koža potom može da vam bude crvena, napeta i da pecka. Isto dejstvo biste postigli da nanesete sapun na lice i da ga ne isperete.

SUVOĆA

Osim tečnosti koja rastapa šminku, ove maramice neretko sadrže i alkohol koji im pomaže da prodru duboko u jaku i vodootpornu šminku. Ipak, dok alkohol može da ukloni dosadnu olovku za usta, takođe može i da našteti vašoj koži. Ako imate suvlju kožu, obratite pažnju da kupujete maramice na kojima je naglašeno da su bez alkohola.

BORE

Ako ne operete dobro lice, ostavljate barijeru mrtvih ćelija kože i prljavštine. Ovo potom rezultira tome da sastojci kreme protiv bora ne mogu da prodru dovoljno duboko u kožu. Takođe, jakim pokretima maramica oko očiju vučete tanku kožu i borate je. Stoga, ako morate da koristite maramice, nemojte to raditi svakodnevno, jer ni jedan brend ne može da vam garantuje da će vam temeljno očistiti kožu lica, a samim tim će i skupe kreme protiv bora lošije delovati.
 

Ako vam je koža sklona aknama, izbegavajte maramice za skidanje šminke.

AKNE

Ako ste skloni aknama, dobar režim nege kože je ključan za održavanje zdrave i čiste kože. To znači da izbegavate maramice u širokom luku. Ne samo što rizikujete da prenosite bakterije sa jednog na drugi kraj lica, nego i rizikujete začepljenje pora neodgovarajućom tečnošću kojom su ove maramice natopljene.

Ako baš morate da koristite maramice, izaberite one koje sadrže salicilnu kiselinu. Ona sprečava zapušavanje pora i pomaže u smanjenju broja mitisera, ali i nestanku ožiljaka od akni.

ALERGIJSKE REAKCIJE

Vlažna sredina je idealna za razvoj bakterija, a paket vlažnih maramica mora da ostane čist.

Zato proizvođači koriste mnogo konzervansa i to u visokom procentu, a on može da ošteti kožu i izazove alergijske reakcije.

Takođe, konzervans koji se zove metilisotiazolinon (ili skraćeno MI) i koji je sastojak većine maramica, može da dovede do crvenog osipa, pojave plikova i otoka. Eksperti veruju da je ovaj konzervans jedan od glavnih uzroka dermatitisa. Osim toga, i parfemi koji se nalaze u ovim maramicama su jedni od glavnih izazivača alergija.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu