KG: Car je go - iKragujevac


Politika

Odmeravanje političke snage ogleda se pre svega u zadovoljstvu, a onda i podršci građana prema određenoj političkoj strukturi na vlasti.

Okosnica političkog delovanja trebalo bi da bude zasnovana na obostranom poverenju na relaciji običan građanin-gradska vlast.

Neretko se međutim dešava da u trenucima političke nesigurnosti, provera snage i moći bude poverena političkim analitičarima, koji na primeru slučajnog uzorka rade istraživanje koje bi pokazalo u kom procentu građani veruju gradskoj ili republičkoj vlasti.

Prema istraživanju kojim je, od 18. februara do 4. marta u Kragujevcu bilo obuhvaćeno 1.060 ispitanika, 33 odsto njih nije želelo da se izjasni, ili ne zna kome bi dalo glas i da li bi izašlo na izbore, dok 19 odsto anketiranih sigurno ne bi glasalo.

Iako se ovakvi podaci uzimaju kao parametar, često dolazi do potpuno suprotnog stava građana, upravo u trenutku održavanja izbora, tako da će se nezadovoljstvo kragujevčana pokazati u okosnici biranja izbora Saveta građana u Mesnim Zajednicama u maju ove 2013 godine.

Na prošlogodišnjim lokalnim izborima Koalicija Zajedno za Šumadiju, osvojila je treći put za redom vlast u Kragujevcu. Poverenje među biračima bilo je iznuđeno obećanjima gradonačelnika Veroljuba Stevanovića da će infrastruktura u svim delovima Kragujevca biti završena u roku od šest do osam meseci.

Tada i u tom trenutku s obzirom na projektovani budžet u 2012 na lokalnom nivou, građani su poverovali da će živeti u asfaltiranim i osvetljenim ulicama, sa uređenom kišnom kanalizacijom, sređenim trotoarima, i uređenim zelenim površinama. Posle zadatog roka situacija se drastično menja, jer para nema, dugovanja prema izvođačima radova na terenu su ogromna, tako da protesti koje organizuju žitelji Jovanovca i Petrovca oko nedovršenih saobraćajnica jesu utemeljeni na gubljenju poverenja u gradsku vlast.

Parola gradonačelnika Stevanovića da se obeća što više, jer cilj opravdava njegov ostanak na vlasti, odavno nema “prođu” među kragujevčanima.

Radovi u ulicama Dušana Đorđevica, Internacionalnih brigada, Save Kovačevića, Andre Marinkovića, Radovana Micovića, Kapetana Lukića, treba da se završe prema obećanjima gradskih čelnika sa prvim prolećnim danima.

Možda bi to i bilo izvodljivo da se Niskogradnji ne duguje preko 300 miliona dinara, a  PZP-u preko 200 miliona dinara. Elektrošumadiji grad duguje više od 300 miliona dinara, s tim što su dugovanja Opštine preko 150 miliona dinara, a ostatak duga pripada ustanovama kulture i gradskim školama, ali datih 300 miliona prema Elektrošumadiji izmiruje grad.

Na klackalici kritične tačke je i gradski prevoz, Lasti i Vulović transportu grad duguje preko 80 miliona dinara.

Iako je situacija vrlo kritična Veroljub Stevanović i dalje smatra da Kragujevac ima šansu samo ako isti ostanu i dalje na vlasti, bez obzira što niko ne sme kaže, i ako svi vide da je car go!

Para u gradskoj kasi više nema, pa se ubeđivanje glasača svodi na pretnje – "Ili ste Kraguječani ili ste protiv nas!"

Ko je sa kim i da li je to važno onima koji u Kragujevcu žele da žive u asfaltiranim i osvetljenim ulicama, sa uređenom kišnom kanalizacijom, sređenim trotoarima, i uređenim zelenim površinama,  ili je "pametnije" da žmurimo na jednom oku a na drugom da ignorišemo da car jeste go!

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu