Vučić o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji - iKragujevac


Politika

Prvi potpredsednik Vlade i ministra odbrane Aleksandar Vučić rekao da je današnju konferenciju za novinare sazvao kako bi odgovrio na navode Borisa Tadića. 

Vučić je na izuzetno posećeoj vanrednoj pres konferenciji u Vladi Srbije, reagujući na navode Tadića da je znao o kontaktima premijera Ivice Dačića sa Radulovićem, rekao da sadašnja vlast ima podatke ko se sa kim sastajao, ali nema podatke kako je Radulović pobegao:
"Danas je nama Radulović nedostupan, pa postavljam pitanje Tadiću - da li je i za to kriv Aleksandar Vučić ili Vlada Srbije", rekao je Vučić.

"Sada ja njega pitam, pošto je sve znao o kontaktima, zašto Boris Tadić postavlja pitanje šta ćemo sada da činimo", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su institucije države po prvi put jače od svakog pojedinca i da zato građani Srbije ne moraju da brinu o rezultatima borbe protiv korupcije i političke krize u kojoj se zemlja nalazi. 

"Više nikada niko neće misliti da stvari mogu da se zataškaju ili da političari mogu da utiču na sudove, tužilaštva. . . To je važno za budućnost Srbije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare i istakao da je i današnja akcija tužilaštva pokazatelj da institucije u Srbiji ozbiljno rade.

On je zapitao bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića zašto su on i DS 2008. godine pregovarali sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem da bude ministar policije i potpredsednik vlade.

"Jedno ključno pitanje za Tadića je gde je danas Miša Banana, pošto državni organi ne znaju gde je on i mi nemamo podatke kako je pobegao. Pošteno je reći da je bilo pojedinaca kao što je Midorag Rakić koji su stavljali glavu u panj", kaže Vučić i dodaje da pita bivšeg šefa države gde su tada bile insitucije.

Vicepremijer je naglasio da će narednih dana dokazati kako borba protv korupcije nije selektivna.

"Da li su Blic i Informer listovi na koje ova vlada ima uticaj, a svi znaju da na jednu od te dve novine uticaj ima upravo Demokratska stranka", naveo je Vučić i dodao da se ne meša u uređivačku politku medija i da svima želi srećan rad.

"Tadić je rekao da bi želeo da zadrži kontrolni paket nad službama bezbednosti. Nama nisu potrebni nikakvi kontrolni paketi. I institucije sistema će pokretati i preduzimati mere bez obzira o kom se pojedincu radi", kazao je on.

Vučić je rekao će narko-bos Darko Šarić u Srbiji imati fer i pošteno suđenje, ali da "dogovora, pravljenja dilova i izbegavanja suočavanja sa pravdom neće biti".

Na pitanje novinara da li zna o čemu su razgovarali član Šarićevog klana Rodoljub Radulović i premijer Srbije Ivica Dačić, Vučić je odgovorio da je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević danas poslao zahtev policiji za prikupljanje informacija, kao i da on lično ima određena saznanja, ali da su ona nedovoljna i da ne može da ih iznosi u javnost.

Vučić je novinarima rekao da su ga često pitali zašto izlazi u javnost sa informacijama o Šariću i da je odgovorio da Šariću mora biti jasno da će imati pošteno suđenje, ali da dilova nema. On je precizirao da se u jednom trenutku znalo gde je Šarić i da su mu na različite načine stizale dojave kako to državni organi saznaju.

Vicepremijer Srbije je ponovio da su u tužilaštvu posle formiranja vlade zatekli samo tri predmeta, a da ih je danas 30-40 u operativnoj obradi.

Vučić je izjavio da se ne zna ko će biti novi direktor policije.

"Nismo pravili nikakve dogovore o direktoru policije", rekao je on.

Upitan zašto se toliko odugovlači sa izborom prvog čoveka policije, Vučić je rekao da se to dešava iz "mnogo razloga, koje nije u mogućnosti racionalno da objasni".

Mediji već nedeljama špekulišu da nema saglasnosti Vučića i premijera i ministra policije Ivice Dačića o direktoru policije nakon što je aktuelnom direktoru Miloradu Veljoviću istekao mandat.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu