Predsednik Ustavnog suda izjavio da nije bilo ucena ili pritisaka na rad ovog suda - iKragujevac


Politika

 Predsednik Ustavnog suda (US) Dragiša Slijepčević izjavio je da nije bilo ucena ili pritisaka na rad Ustavnog suda ni u vreme prethodne vlasti, niti ih ima danas.

 

"Moram da pohvalim izjave većine zvaničnika koji su komentarisali odluke US i bili jedinstveni u stavu da se one bespogovorno moraju izvršavati. To je dobra poruka da se Srbija sa predizbornih obećanja političkih partija iskreno okreće putu jačanja vladavine prava", rekao je Slijepčević.

Slijepčević je "priznao" da je taj sud uslužan, ali ne politici, već, kako je istakao, odbrani vladavine prava i zaštiti ljudskih prava i sloboda građana Srbije. On je rekao da je ostalo još samo 15 nerešenih predmeta neizabranih sudija i tužilaca, zato što su nedavno došli u sud i najavio da će i oni biti rešeni najskorije.

Odgovarajuću na kritike da US radi pod pritiskom, da neke presude donosi baš sada, a čekalo se godinama, Slijepčević je naveo da je US lane rešio više od 8.600 predmeta, čak tri puta više nego 2011.

Predmet ocene ustavnosti bile su odredbe 21 sistemskog zakona, a u čk 16, US je utvrdio neustavnost, što je alarmantno, rekao je on. Predmet ocene zakonitosti i ustavnosti bilo je i sedam uredbi vlade i za svih sedam je utvrđeno da su neustavne.
"Pored toga, uvažili smo više od dve hiljade ustavnih žalbi. Nijednog pravnog argumenta, nijedne ozbiljne pravne kritike na sve ove odluke nije bilo. Sve one su se svodilo na paušalne procene i na prilagođavanje onih koji su pokušali da preko osporavanja odluka US ostvare svoje političke ciljeve. Oni koji nas napadaju najčešće nisu ni pročitali naše odluke", kazao je Slijepčević.

On je,odgovarajući na ocene iz DSS-a da "nije čuvar Ustava ako zastane u postupku ocene ustavnosti uredbi vlade, zasnovanim na sporazumima sa Prištinom", istakao da su kompetentni politički subjekti odluke US u jednom trenutku doživljavali kao potvrdu svojih političkih ciljeva, a u drugom kao nešto što je suprotno istim tim ciljevima.
" Ta ista stranka je, u odnosu na odluku US o utvrđivanju neustavnosti pojedinih odredaba Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, sasvim suprotno ocenila odluku US: kao istorijsku i u funkciji odbrane ustavnosti, očuvanja suverenosti i teritorijanog integriteta Srbije. Verovatno je ta odluka tada bila potpuno saglasna političkim ciljevima te stranke", rekao je Slijepčević.

"U slučaju uredbi koje se odnose na KiM, međutim, D S S polazi od neoborive pretpostavke da će US zastati sa postupkom. Zahtevi Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Ministarstva pravde da se zastane sa postupkom zbog izrade novog zakona o suštinskoj autonomiji AP KiM su činjenice o kojima će se sud tek odrediti. Najpre, to će učiniti sa stanovišta aktivne legitimacije tih državnih organa, a onda i sa stanovišta njihovog eventualnog uticaja na zastoj postupka", objasnio je on.

Slijepčević je podsetio da Ustav nalaže da se pitanja suštinske autonomije KIM moraju urediti posebnim zakonom.
"Odluka US, bez obzira kakva će biti, rešiće samo jedno pitanje: da li su osporeni akti Vlade Srbije ustavni. Ali, ne može urediti pitanje suštinske autonomije ove pokrajine, jer je to političko pitanje, koje je isključivo i jedino u nadležnosti parlamenta. Taj zakon je morao biti donet još pre šest godina, odmah po usvajanju Ustava, po postupku propisanom za promenu Ustava. Zbog toga se i ova i svaka druga parlamentarna stranka mora odrediti o tome šta su njeni stavovi o suštinskoj autonomiji", smatra Slijepčević.

On je rekao da je sudija izvestilac sproveo prethodni postupak i pripremio referat za pripremnu sednicu suda o osporenim odredbama Statuta AP Vojvodine.
"Na temelju tog referata US će utvrditi sporna ustavna pitanja za javnu raspravu. Time će se steći sve pretpostavke za donošenje meritorne odluke u ovom predmetu", objasnio je Slijepčević.

On je rekao da je u slučaju "Naši" sud došao do zaključka da nije dokazano postojanje ustavnopravnih razloga za zabranu ovog udruženja.
"Tužilaštvo je odavno moralo da reaguje i u odnosu na spiskove, koji su se u međuvremenu pojavili. Moralo se utvrditi ko su osobe koje su zapalile zastavu AP Vojvodine, koja je Ustavom propisan simbol te pokrajine. To su protivpravni akti pojedinaca koje nadležni organi moraju sankcionisati pre nego što RJT podnese novi predlog US za zabranu rada udruženja čiji su oni članovi", rekao je on.

"Iz istih razloga nema nijednog izvinjavajućeg razloga što RJT nije reagovalo ni na mnogo ozbiljniji pokušaj podrivanja ustavnog poretka Srbije. Reč je o proklamacijama jedne vojvođanske partije koja zvanično, u svom obraćanju javnosti koje mediji prenose, iskazuje svoj stav da će Vojvodina biti posebna država koja će se graničiti sa Srbijom, da će njen statut biti njen ustav", kazao je Slijepčević. 

 

Foto : rts
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu