Ljajić : Bolje izbori nego život u agoniji - iKragujevac


Politika

"Ako će raspisivanje izbora i dalje biti glavna i svakodnevna tema u državi, onda je bolje za Srbiju da se raspišu odmah. Najgore je da čitavu godinu svi spekulišu o padu vlade i vanrednom glasanju, umesto da se bavimo ekonomijom i suštinskim temama za život građana", rekao je Ljajić. 

Ljajić tvrdi da licitiranje s prevremenim parlamentarnim izborima i agonija, koja se tako stvara, samo mogu da nanesu štetu državi.

"Neprestano se otvara pitanje hoće li biti izbora ili ne. To stvara lošu klimu u društvu. Ko će da dođe da ulaže novac u zemlju, ako sami podgrevamo atmosferu političke neizvesnosti? Zato je od toga bolje da se odmah ide na izbore, da se brzo formira vlada i da se prave dugoročni planovi za državu", smatra Ljajić.

On je, međutim, dodao da ne priželjkuje izbore i da misli da oni nisu dobro rešenje.

"Prošla godina je bila izborna i praktično je izgubljena. Ne bi bilo dobro da nam se to ponovi i u 2013. Ali najgora opcija je da budemo u ovoj neprestanoj kampanji", rekao je Ljajić.

"Moramo da presečemo: ili ćemo biti zajednički posvećeni rešavanju krupnih državnih pitanja i svemu što smo obećali ili da organizujemo kratku kampanju i novo glasanje. U ovakvoj situaciji, kad se svakodnevno podgrevaju priče o izborima, teško ko može da isključi tu opciju. Svakako, ne bih stavio ruku u vatru da ih neće biti", istakao je Ljajić. 

"Svaka od stranaka, da je sada u poziciji SNS, imala bi motivaciju da izađe na izbore. I ja bih razmišljao o tome. Imali su manje od 25 odsto na prošlim izborima, a sada idu i do 40 odsto. Imaju ogroman uticaj, najveći rejting, najjači koalicioni potencijal i najpopularnijeg lidera. Moći će da biraju sa kim će sklapati savez. Niko od njih mi to nije rekao, ali vam to kao 'analitičar' odgovaram", istakao je Lajić.

Ljajić je uveren da postoji apsolutna saglasnost u vladi partnera da se ide do kraja u borbi protiv korupcije.

Na opasku da ga neki krugovi iz Sandžaka optužuju da radi na stvaranju "treće islamske zajednice", Ljajić je odgovorio da su to obične besmislice.

"Ja sam bio i protiv stvaranja ove druge Islamske zajednice i zalagao sam se uvek za ujedinjenje u jednu IZ. Suština je da u obe IZ ima nezadovoljnih koji traže ujedinjenje".

Ljajić, koji je i ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu, rekao je da bi poskupljenje struje uticalo na cenu hrane u rasponu od 0,5 do 1,5 odsto.

"Na inflaciju može da utiče oko 0,8 odsto. Nemamo mnogo mehanizama koje država može da primeni da bi kontrolisala i sprečila poskupljenja, jer postoji slobodno tržište. Važno je da povećamo konkurenciju", rekao je Ljajić.

On je istakao da nema važnijeg posla za državu od privlačenja investicija i da postoje uveravanja i "Lidla" i "Ikee" da ulaze u Srbiju.

 

Foto : sandzakprees 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu