Radikalni islamisti, bomba koja otkucava na Kosuvu - iKragujevac


Politika

Kosovo, usled rastućeg siromaštva i nezaposlenosti, suočen je sa jačanjem radikalnog islama, ocenjuje bečki dnevnik "Standard" ukazujući da pripadnici te vere zahtevaju veća prava i provociraju time protivreakciju sekularnih građana. 

List prenosi da je u petak glavna džamija u Prištini prepuna, i da hodža propoveda da "neprijatelji Alaha obmanjuju mlade muslimane", navodeći da Internet ima štetan uticaj, kao i alkohol i droge i da oni imaju za cilj zaustavljanje snage islama.

Indirektna posledica konflikta na Kosovu je strožiji oblik islama, koji privlači konvertite iz svih krajeva, konstatuje "Standard" dodajući da jačanje ove grupe dovodi u pitanje tradicije i zahteve jednog društva koje je bilo više definisano pripadnosti albanskom narodu i proamerikanizmu nego islamskom verom.

Verski konzervativci i hardlajneri, koji su do 1999.bili potpuno nepoznati, danas, iako mala, stalno su rastuća i vidljiva grupa, pre svega u većim gradovima i pojedinim siromašnim delovima Kosova.

Bezbednosne snage, prenosi "Standard", izvestili su da je strožiji oblik vere nakon rata sve prisutniji kao posledica dolaska islamskih humanitarnih organizacija na Kosovu i školovanju verskih predstavnika u arapskim zemljama.

Oni procenjuju da trenutno na Kosovu ima oko 50.000 pristalica konzervativnog islama.

Pojedine hodže i konvertiti privukli su pažnju kosovskih čuvara reda, jer nova generacija verskih konzervativaca smatra da sekularni Ustav Kosova diskriminiše vernike, i oni zahtevaju da se "olabavi" zakon koji zabranjuje verske simbole u državnim školama, kao i ženama da nose marame. 

 

Foto : RTS

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu