Ko zastrašuje novinare u Kragujevcu? - iKragujevac


Politika

Vanredna konferencija za novinare Demokratske stranke u Kragujevcu bila je posvećena nedavno održanom „koktelu“ u Skupštini grada, povodom izlaska Nebojše Vasiljevića iz pritvora. Gradski odbor Demokratske stranke pozvao je novinarska udruženja da ustanu u odbranu svojih kolega i profesije od „svakodnevnog cenzurisanja i zastrašivanja“. 

Predsednik GO DS-a, Dušan Obradović, taj događaj smatra potpuno neprimerenim i, kako se izrazio, tužnim. ''Dok drugi gradovi dočekuju olimpijske pobednike, svetske prvake i nobelovce, Kragujevčani su imali to zadovoljstvo da gledaju direktan prenos svečanosti u Skupštini grada povodom puštanja iz pritvora, da se brani sa slobode, jednog od čelnika Zajedno za Šumadiju i člana Uprave URS-a. '' – kaže Obradović.

On smatra da je to očigledan primer zloupotrebe gradskih institucija, budžetskih para i Radio-televizije Kragujevac, koja je sve to emitovala uživo, i to, kako kaže – po direktivi.

Poseban povod za reagovanje je incident u kojem su predstavnici gradske vlasti napali novinarku B92 zato što postavlja pitanja.Kako je rečeno, prilikom „svečanog koktela“ došlo je do vređanja i zastrašivanja pojedinih novinara, koji su se pokazali „nepodobnima“, zato što su dopustili sebi da, vršeći svoju službenu dužnost, izveštavaju o poznatim događajima profesinalno, a ne navijački kako su naši sugrađani navikli od kragujevačkog javnog servisa Zajedno za Šumadiju, misleći na RTK.

- Ovakav odnos predstavnika lokalne vlasti prema predstavnicima medija je zabrinjavajući, ne samo za nas kao građane Kragujevca, već i za društvo u kojem živimo. Pozivamo, pre svega, novinarska udruženja da ustanu u odbranu svojih kolega i svoje profesije koji u Kragujevcu nisu podvrgnuti samo pokušajima cenzurisanja od strane vladajuće strukture, već su i prinuđeni da svakodnevno žive u strahu da će ih zadesiti sudbina Slavka Ćuruvije ili Milana Pantića iz Jagodine, zbog toga što savesno obavljaju svoj posao – kaže Obradović. On je, takođe, naglasio da se novinarima i predstavnicima medija mora obezbediti da nesmetano rade svoj posao bez političkog pritiska i bez cenzure! Obradović nije štedeo reči optužbe ni na račun tzv. Javnog servisa Šumadije (RTK), za koji tvrdi da je zloupotrebljen i neprofesionalan, jer je u ovom trenutku isključivo u službi jedne interesne grupe – ZZŠ.

Njegova stranačka koleginica, Jovana Jovanović, portparolka Gradskog odbora DS-a, iskoristila je ovu priliku da javnosti ukaže i na „licemerstvo kojim se služe rukovodeći ljudi Kragujevca“.Ona je podsetila javnost Kragujevca da je Saša Milenić, predsednik lokalnog parlamenta, „s velikim ponosom predstavio odluku Skupštine grada da se 2013. godina proglasi godinom Dimitrija Davidovića i modernog novinarstva, s obrazloženjem da je ta oblast od vitalnog značaja za demokratiju. Milenić je, međutim, kako navodi, na „svečanosti“ u zgradi Uprave grada najglasnije uzvikivao: „Uaa, B92!“ i javno se podsmevao novinarima koji su se usudili da čak i u takvim okolnostima, izloženi pritisku, postave pitanja i profesionalno obavljaju svoj posao.

''Ovakvo ponašanje predsednika Skupštine grada, kao i Gradonačelnika Kragujevca, u svom neprimerenom obraćanju predstavnicima medija, je svojevrsni presedan i zaslužuje svaku osudu svih građana Kragujevca i cele Srbije'' – kaže Jovana Jovanović.

Na kraju, iz GO DS-a poručili su da će i ubuduće da osuđuju sve ovakve i slične situacije, a ukoliko bude potrebno, novinarskim udruženjima obratiće se i zvaničnim pismom.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu