Evropski parlament zadovoljan napretkom Srbije - iKragujevac


Politika

"Za samo nekoliko meseci, sadašnja Vlada Srbije postigla velike pomake u odnosu prema Kosovu, regionalnoj saradnji i evropskim reformama" , izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u raspravi o napretku Srbije. 

"Smatram da moramo da odamo priznanje za ove uspehe i ohrabrimo srpske lidere da odlučno i brzo nastave ovim putem. Mi u Evropskom parlamentu aktivno ćemo ih pratiti i podržati u interesu gradjana EU, regiona i Srbije", kazao je Kacin u drugoj raspravi o Nacrtu izveštaja o progresu Srbije u evropskim intergacijama na Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta u Briselu.

Kada je reč o Kosovu, Kacin je "oprezno pohvalio" donošenje Rezolucije o principima dijaloga s Prištinom u Skupštini Srbije 12. januara, ocenivši da ona "daje legitimitet dijalogu" i da je "usmerena na prava manjina i podvlači značaj evropskih integracija za ceo region".

Kao najvažnije otvoreno pitanje Kacin je naveo situaciju na severu Kosova. "Rezolucija detaljno obradjuje ovu temu. Mi smo vrlo jasni u tome da podela Kosova po etničkim linijama nije opcija", naglasio je.

Evropski poslanik pohvalio je napore zamenika premijera Aleksandra Vučića u borbi protiv sistemske korupcija koja, ocenio je, "prelazi u drugu fazu", ali i istakao da se ta borba ne sme voditi preko medija jer takva praksa "podriva vladavinu prava".

Kacin je u obraćanju, čiji je tekst dostavljen iz njegovog kabineta, ocenio da je "kontroverzni spomenik Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Bujanovca i Medvedje unutrašnje pitanje Srbije koje ipak ima bilateralne posledice".

On je izrazio "zadovoljstvo što nije bilo incidenata kada je spomenik uklonjen" i pozvao "obe strane da nastave dijalog o svim otvorenim pitanjima". Istovremeno. Kacin je oštro osudio skrnavljenje srpskih grobalja na Kosovu i izrazio nadu da će "kosovske vlasti sprečiti da se takvi incidenti ikada ponove".

U izveštaju o napretku Srbije Kacin je pozdravio i susret premijera Srbije i Hrvatske 16. januara, uz ocenu da su "odnosi Srbije i Hrvatske važni za ceo region".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu