Nikolić: Kosovo ne smem da izgubim, nije moje - iKragujevac


Politika

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao na jedinstvo oko rešavanja pitanja Kosova i Metohije. "U životu sam izgubio mnogo, a Kosovo ne smem, jer nije moje", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je pozvao poslanike da pokažu snagu srpskog parlamenta kada se rešava "srpsko pitanje". Neki ljudi za osam godina nisu smeli da rešavaju pitanje Kosova i Metohije, kaže Nikolić i dodaje da je u životu izgubio mnogo, ali da ne sme i Kosovo, jer nije njegovo.

"Ja sam u životu izgubio mnogo, a Kosovo ne smem jer nije moje. Ja nosim svoj krst, ponesite gospodo poslanici makar krstić. Pokažite snagu parlamenta kada se rešava pitanje Kosova", poručio je Nikolić poslanicima.

Predsednik je objasnio da je predložio platformu za Kosovo, jer do sada to niko nije smeo, iako je tako nešto bilo potrebno učiniti odavno.

Predsednik je naglasio da je zahvalan što neki od posalnika nisu odlučivali o Srbiji od 1389. godine do danas.

Dođe mi da se smejem i plačem zbog kritika na prvu platformu, rekao je Nikolić i objasnio da je pristao da se taj tekst izmeni zbog želje da se postigne jedinstvo, a da je poslanici sada napadaju i traže da se vrati prva.

"Želeo sam da tekstovi platforme i rezolucije budu prihvatljivi za većinu, jer sa ovim tek treba da se pregovara sa Prištinom. Kod ovakvog stava u Beogradu, nama Priština nije ni potrebna", rekao je Nikolić.

Osvrćući se na raspravu u Skupštini Srbije, predsednik je rekao da nije želeo da bude predsednik koji se krije i beži od odgovornosti do kraja manadata.

"Neki od vas nikada neće prihvatiti da sam i vaš predsednik, ali nije me briga", rekao je Nikolić poslanicima i objasnio da mu je važno samo šta misle građani i da li je opravdao njihovo poverenje.

Nikolić je napomenuo da dobar domaćin iza sebe ne ostavlja muku, probleme i nerešena pitanja i naglasio da mu ne treba podrška političara, jer on i nije političar, već "samo predsednik Srbije".

Nikolić je rekao da neki predlažu da Srbija siđe sa evropskog puta i podsetio da oni nisu otvorili druge puteve dok su bili na vlasti.

"Mi moramo da ne naljutimo Evropsku uniji (EU) i da otvaramo nove puteve", istakao je Nikolić i upitao zašto da se brišu stavovi vezani za EU, "ako smo se obavezali da nikada ne priznamo nezavisnost Kosova".

"Ako to bude suprostavljeno, odustaćemo od EU", poručio je Nikolić i rekao da se ne stidi kompromisa koje je postigao sa Vladom Srbije.

izvor: RTS 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu