Vučić : Preko sto miliona evra stiže u Srbiju - iKragujevac


Politika

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija na korak od potpisivanja više ugovora o investicijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za različite delatnosti čija će ukupna vrednost biti više stotina miliona evra. 

„Srbija je sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima dogovorila poslove i investicije koje su najviše što je do sada postignuto u bilateralnim odnosima sa nekom zemljom”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je izuzetno zadovoljan rezultatima posete Beogradu šeika Muhameda bin Zajed al Nahjana koji je potvrdio spremnost da u Srbiji investira i u poslove koji mu neće doneti zaradu, ali će pomoći oporavku Srbije.

„To nije priča od jednog ili dva dana. To je ozbiljna priča i očekujem da javnost u Srbiji iskaže poštovanje prema ozbiljnim investitorima koji žele da ulažu u Srbiji i pokazuju prijateljski odnos prema našoj zemlji”, rekao je Vučić.

Prvi ugovor o investicijama iz Emirata u Srbiju već ove nedelje će u Abu Dabiju potpisati ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, a odnosiće se na ulaganja kompanije Al Dahra u poljoprivredna gazdinstva u Srbiji.

„Dogovorena su zajednička ulaganja u poljoprivredu, ali i zakup poljoprivrednog zemljišta. Od toga će veliku korist imati poljoprivreda u Srbiji jer je u planu izrada sistema za navodnjavanje, jačanje rečnih luka, izgradnja kargo centra, a posebno zapošljavanje većeg broja ljudi”, istakao je Vučić.

Kako je najavio, sledeće nedelje će biti potpisan najmanje jedan veliki ugovor o investicijama iz Emirata u namensku industriju Srbije, u vrednosti preko sto miliona evra, a do kraja meseca biće potpisana još dva ugovora iz te oblasti.

„Biće posla za celu namensku industriju u Srbiji, ali nam predstoje teški razgovori sa zaposlenima i menadžmentom u tim fabrikama. Radnici hoće da rade, ali će pojedini menadžmenti morati da stave prst na čelo i odluče hoće li da uđu u posao”, rekao je Vučić.

Pre šeika Muhameda bin Zajed al Nahjana u Srbiji je, po rečima Vučića, boravilo šest njegovih različitih timova koji su sa domaćim eksprtima razmatrali ulaganja u nekoliko oblasti.

Uskoro bi, kako je rekao Vučić, mogle da bude konkretizovane investicije iz Emirata u visoku tehnologiju i kompjutersku proizvodnju u Srbiji, zatim u Jat tehniku i u neke druge kompanije.

„Razvojni fond Abu Dabija je spreman da Srbiji odobri najpovoljnije pozajmice, sa kamatom od 0,3 ili 0,4 odsto, i o tome bi uskoro mogao da usledi konkretan sporazum”, rekao je Vučić.

Posebno je značajno, kako je istakao, što postoje veliki izgledi za ulaganje iz Emirata u obnovu zgrade Generalštaba u centru Beograda koja je oštećena u NATO agresiji 1999. godine.

„Na tom mestu će umesto ruševine i rugla u centru grada biti eksluzivna zgrada, a Srbija će podići spomenik svima koji su stradali u NATO agresiji”, naglasio je Vučić.

Ujedinjeni Arapski Emirati, kako je rekao, imaju potrebu i za medicinskim osobljem i žele da u toj oblasti saradnju sa državom Srbijom, kao sigurnim partnerom.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu