Vlast se , po uzoru na republičku, menja u još 20 opština - iKragujevac


Politika

Promenu vlasti na lokalu, kako saznajemo, su u sredu na sastanku dogovorili partijski operativci SNS i SPS, a u narednim danima ovu strategiju detaljno će da razrade sa URS. 

Iako je prvobitno bilo dogovoreno da se prekomponovanje vlasti završi do kraja 2012, saznajemo da taj tempo nije poštovan zbog usvajanja opštinskih budžeta. Naime, tvrde da partneri u državnoj vlasti nisu hteli da građani ispaštaju zbog rokada.

Radomir Nikolić, šef Izvršnog odbora SNS, kaže da će biti nastavljeno upodobljavanje lokalnih vlasti sa onom u državi, gde god je to moguće.

"Preporučili smo svim lokalnim odborima da uspostave saradnju sa SPS i URS i da u skladu sa konkretnim situacijama naprave koalicione sporazume", rekao je Nikolić.  

Branko Ružić, prvi čovek IO SPS, kaže da njegova partija nije kočnica za preslikavanje vlasti.

"Kao korektni partneri činimo sve da se dogovor sprovede u delo. Ali i pored nesporne političke volje, u nekim sredinama postoje matematički limiti za to", objasnio je on.

Vladimir Ilić, zamenik predsednika URS, tvrdi da su glavna prepreka za prekrajanje koalicija lični animoziteti na lokalu.

"Tamo je manje ideoloških odrednica i zato je nemoguće svuda uniformno da se preslika vlast sa republičkog nivoa. Trebalo bi da se razmišlja o promeni izbornog sistema i da se gradonačelnici biraju direktno, a da vlast skupština bude organičena", preporučuje Ilić.

Za razliku od Smederevaca i Požarevljana, koji će uskoro dobiti nove ”kormilare”, u Šapcu i Somboru će preslikavnje ići teško. Kod ”čivijaša” sve je zakomplikovao novembarski prelet sedam odbornika URS u DS, čime je matematika zaustavila pregovore.

Ipak, prvi čovek SNS u Šapcu Dragan Tomić kaže da će do kraja meseca napraviti vladajuću koaliciju, koju će činiti još SPS, URS, DSS i možda SPO.

Potpredsednik SPO Žika Gojković optužuje SPS da u njegovom Somboru ne žele da raskinu pakt sa DS i priđu novom bloku koji, osim njegove partije, čine i SNS, URS, i grupa građana ”Bolji Sombor”.

Na preslikavanje čekaju još i Knjaževac, Beočin, Nova Varoš, Ivanjica, Majdanpek, Sremski Karlovci, Varvarin, Stara Pazova, Prijepolje...
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu