Državni vrh jedinstven po pitanju Kosova - iKragujevac


Politika

Vlada Srbije usvojila je jednoglasno na današnjoj sednici platformu o Kosovu koju je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić i rezoluciju koja definiše osnovne principe za pregovore sa Prištinom. 

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije izjavio je da je Srbija danas pokazala jednoglasan stav i jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije i poručio da je delimično smiren jer je velika obaveza i teret koji je nosio i preuzeo zajedno sa Vladom danas ispunjen.

- Srbija je barem danas na sednici Vlade pokazala da iza jednog dokumenta može da stane jednoglasno uz sva ograničenja i bojazan koje neko ima kada razgovara o Kosovu i Metohiji i u svako nadanje budući da je proteklo mnogo vremena i da je ono što danas radimo minimum u odnosu na ono što smo mogli da dobijemo pre nekoliko godina i maksimum onoga što bismo mogli da dodbijemo kroz nekoliko godina - rekao je Nikolić. 

Predsednik je dodao da sada ostaje da se Skupština Srbije izjasni o tom dokumentu i da se nada da će poslanici shvatiti važnost momenta i svoju odgovornost jer se radi o predlogu rezolucije koji nije običan zakon oko kojeg se nadgornjava i stiču politički poeni.

Nikolić je proučio da je uz vladu i da se nijednog trenutka neće skloniti iz procesa rešavanja kosovskog pitanja

- Želim da pomognem Vladi i šta god da im treba mogu da mi se obrate jer sam danas bio na sednici Vlade koja zaslužuje da joj se pomogne - rekao je Nikolić.

Premijer Ivica Dačić je istakao da je na zajedničkoj sednici predsednika i Vlade Srbije iskazano puno državo jedinstvo kada je reč o platformi o Kosovu i Metohiji.

On je naveo da je predsednik Srbije predložio platformu za razgovore sa privremenim institucijama na Kosovu, a vlada prihvatila taj predlog.

Dačić je rekao da platforma neće biti javno objavljena i ostaće državna tajna, dok će rezolucija biti usvojena u Skupštini Srbije najverovatnije u subotu.

Rezolucija sadrži i obrazloženje, u kojem se navode osnovni elementi platforme koju je predložio predsednik Srbije.

- O platformi i taktici se upoznaju oni koji tek treba da razgovaraju i pregovaraju i na osnovu toga je Vlada predložila rezoluciju Skupštini Srbije, koja govori o osnovnim principima za razgovore sa privremenim institucijama, gde se utvrđuju osnovni principi za te razgovore - kazao je Dačić.

On je dodao i da će o svemu tome Vlada biti u konstatnom dijalogu sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Premijer je dodao da će tehnički dijalog biti nastavljen uz poštovanje svih do sada dogovorenih sporazuma, a da će svi naredni biti postizani na osnovu rezolucije.


- Rezolucijom o pregovorima sa Prištinom, Srbija predlaže rešenje za paralelizam i paralizu institucija na Kosovu, čime se priznaje njegova celovitost u smislu Rezolucije SB UN 1244, ali bez priznavanja nezavisnosti - izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu