Dogodilo se 1. jula - iKragujevac


Kultura

1804. – Rođena je francuska književnica Žorž Sand, preteča feminizma, autorka sentimentalnih, socijalnih i seoskih romana i priča („Indijana“, „Lelija2, „Đavolja bara“, „Majstori trubači2, „Povest mog života“). Ostavila je i obimnu prepisku i memoare.

 

1860. – Umro je američki industrijalac Čarls Gudjer, koji je 1839. otkrio proces vulkanizacije kaučuka što je doprinelo brzom razvoju industrije gume, posebno prozvodnji automobilskih guma.

1887. – Počela je da radi prva astronomsko-meteorološka stanica u Srbiji, koju je u svojoj kući na Vračaru u Beogradu, organizovao profesor Velike škole Milan Nedeljković. Godine 1902. on je počeo da izdaje i prvu opštu prognozu vremena.

1921. – Prvi put je primenjena vakcina za zaštitu dece od tuberkuloze (BCG).

1961. – Rođen je američki atletičar Karl Luis, jedan od najuspešnijih sportista 20. veka. Na Olimpijskim igrama 1984. osvojio je četiri zlatne medalje.

1966. – Održan je Brionski plenum Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, na kojem su iz rukovodstva partije uklonjeni Aleksandar Ranković, potpredsednik SFR Jugoslavije, i Svetislav Stefanović, savezni sekretar za unutrašnje poslove, što je značilo i uklanjanje sa državnih funkcija. Kao odgovorni za rad Službe državne bezbednosti, optuženi su za prisluškivanje predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i za šovinističku politiku prema Albancima na Kosovu.

1974. – Umro je argentinski general i političar Huan Domingo Peron, osnivač Peronističkog pokreta. Kao predsednik Argentine (1946-55. i 1973-74.) vladao je autokratski, oslanjajući se na vojsku, radničke sindikate i izuzetnu popularnost supruge Eve, koja ga je zamenila na mestu predsednika.

1991. – Na sastanku u Pragu, lideri istočnoevropskih zemalja ukinuli su vojni savez Varšavski pakt, osnovan 1955. godine.

1994. – Vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat vratio se u Palestinu, posle 27-godišnjeg izbeglištva.

2004. – Umro je američki glumac Marlon Brando (80), jedan od najuticajnih glumaca svoje generacije i dobitnik Oskara za uloge u filmovima „Kum“ i „Na dokovima Njujorka“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu