Dogodilo se 18. juna - iKragujevac


Kultura

1583. – U Londonu je izdata prva polisa životnog osiguranja u svetu.

 

1853. – U Beču je umro pesnik Branko Radičević, najznačajniji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti. Bio je pristalica reforme jezika Vuka Karadžića, a pesničkim slobodama označio je prodor u novu epohu srpske poezije („Đački rastanak“, „Tuga i opomena“). Njegovi posmrtni ostaci su 1883. preneti na Stražilovo.

1882. – Rođen je bugarski revolucionar i državnik Georgi Dimitrov, jedan od osnivača i lider Komunističke partije Bugarske, prvi premijer zemlje posle Drugog svetskog rata. Bio je generalni sekretar Kominterne od 1935. do njenog ukidanja 1943. godine.

1936. – Umro je ruski pisac i utemeljivač socijalističkog realizma, Aleksej Maksimovič Pješkov, poznat kao Maksim Gorki. Nakon 1917, kritikujući postupke sovjetskih vlasti, polemisao je s vođom Oktobarske revolucije Vladimirom I. Lenjinom i drugim čelnicima boljševičkog vrha.

1937. – Rođen je Džon D. Rokfeler IV, američki multimilioner.

1942. – Rođen je engleski muzičar Pol Makartni, član „Bitlsa“, jedne od najpopularnijih rok grupa u 20. veku.

1952. – Rođena je italijanska glumica Izabela Roselini.

1975. – Princ Fejsal Musaid javno je pogubljen u Rijadu zbog ubistva kralja Saudijske Arabije Fejsala, u martu te godine.

1993. – Savet bezbednosti UN odobrio je slanje 7.600 pripadnika mirovnih snaga („plavih šlemova“) u šest gradova u Bosni i Hercegovini.

1995. – Snage bosanskih Srba oslobodile su poslednje od 372 pripadnika mirovnih snaga u Bosni (UNPROFOR) koje su držali kao taoce od kraja maja, nakon napada aviona NATO-a na srpske položaje u okolini Pala.

1997. – Lidera Crvenih Kmera, Pola Pota, zarobila je grupa njegovih bivših sledbenika i osudila na doživotnu robiju. Smatra se da je Pol Pot odgovoran za smrt više od dva miliona kambodžanskih civila.

2002. – U eksploziji bombe, koju je aktivirao palestinski bombaš-samoubica, u prepunom autobusu u izraelskom gradu Jerusalemu poginulo je 19, a povređeno više od 50 osoba.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu