Dogodilo se 10. juna - iKragujevac


Kultura

1190. – Rimsko-nemački car Fridrih I Barbarosa utopio se u reci Salef, u Maloj Aziji, na povratku iz Trećeg krstaškog rata.

 

1793. – U Parizu je otvoren prvi javni zoološki vrt, „Žarden de Plant“.

1836. – Umro je francuski fizičar i matematičar Andre Mari Amper, osnivač elektrodinamike.

1868. – U Beogradu, u Košutnjaku, ubijen je srpski knez Mihailo Obrenović (1839-42. i 1860-68). Vladao je autokratski, a kao pristalica prosvećenog apsolutizma izvršio je značajne reforme i državnoj upravi i vojsci, evropeizovao zemlju, osnovao Narodni muzej i Narodno pozorište u Beogradu. Nasledio ga je Milan Obrenović.

1909. – Prvi put je upotrebljen signal S.O.S. kada je linijski brod „Slavonija“, kompanije Kjunard, doživeo brdolom na Azorskim ostrvima.

1922. – Rođena je američka filmska glumica i pevačica Džudi Garland, koja se proslavila već kao devojčica ulogom u filmu „Čarobnjak iz Oza“.

1934. – „Rođen“ je Paja Patak (Donald Duck), jedan od najpopularnijih likova u stripovima američkog crtača, filmskog animatora i producenta Volta Diznija.

1942. – Nemci su u Drugom svetskom ratu potpuno uništili češko selo Lidice kao odmazdu zbog atentata na nacističkog protektora Češke i Moravske i jednog od najznačajniji Hitlerovih saradnika Rajnharda Hajdriha. Atentat su 27. maja izvršili Jozef Gabčik i Jozef Kubiš, češki komandosi-padobranaci poslati iz Velike Britanije.

1943. – U SAD je patentirana „hemijska olovka“ (ballpoint pen).

1967. – Umro je američki filmski glumac Spenser Trejsi, prvi glumac koji je dve godine uzastopno dobio Oskara – za filmove „Hrabri kapetan“ 1937. i „Grad dečaka“ 1938. godine.

1997. – Po nalogu lidera Crvenih Kmera, Pola Pota, ubijen je jedan od njegovih najbližih saradnika Son Sen i 11 članova njegove porodice.

1999. – NATO je prekinuo bombardvanje SR Jugoslavije nakon što su se prve jedinice Vojske Jugoslavije, na osnovu Vojno-tehničkog sporazuma potpisanog prethodnog dana u Kumanovu, povukle sa Kosova; predsednik SRJ Slobodan Milošević saopštio je da su tokom agresije NATO pakta na SR Jugoslaviju poginula 462 pripadnika Vojske Jugoslavije i 114 policajaca.

2000. – U Damasku je umro Hafez el Asad, predsednik Sirije od 1971. godine. Za novog predsednika, 11. jula izabran je njegov sin Bašar el Asad.

2002. – Umro je Džon Goti, američki mafijaški bos. Njegov život, pun luksuza i brutalnih zločina, prekinut je 1990. godine, kada je uhapšen.

2004. – Umro je čuveni bluz i džez kantautor Rej Čarls. Dobitnik je 12 muzičkih nagrada „Gremi“, među kojima su i prznanja za najbolju pesmu, koja je dobio tri puta za redom, za „Hit the Road Jack“, „I Can’t stop loving you“ i „Busted“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu