Francuski filmski karavan: Još dva filma iz ciklusa "Pobune i strasti" - iKragujevac


Kultura

U nastavku Francuskog filmskog karavana, koji se u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu realizuje u kragujevačkom Studentskom kulturnom centru, u ponedeljak, 10. juna, kao i prošlog ponedeljka, publika će biti u prilici da vidi još dva francuska ostvarenja, koja, pored govornog područja, povezuje slična tematika – pobune i strasti, od političkih pa do onih najintimnijih.

Publika u „Kutiji šibica“ SKC-a imaće priliku da se upozna sa novom generacijom rediteljskih i glumačkih imena iz Francuske. Filmovi su prikazani na brojnim i prestižnim svetskim festivalima, od Kana do Toronta.

Najpre, od 19 sati, biće prikazan film „Adevijč“ („Hadewijch“, 2009), u režiji Bruna Dimona. Igraju: Žili Sokolovski, Karl Sarafidis, Jasin Salim, David Devael.

Radnja filma: Šokirana slepim verskim zanosom novodošle Adevijč, upravnica je isteruje iz samostana. Adevijč ponovo postaje Selin, mlada Parižanka i kćer diplomate. Njena strastvena zaljubljenost u Boga, njena srdžba i susret sa Jasin i Nasir vode je, između milosti i ludila, na opasne puteve. Izuzetan film kult reditelja koji je katedru filozofije zamenio rediteljskom stolicom, Adevijč je duboko uznemirujući i intezivan film koji postavlja suštinska pitanja o prirodi religije i zanosa koje ona izaziva. Film je međunarodna kritika pozdravila kao nezaboravno iskustvo!

Za 21 sat zakazana je projekcija filma „Svadba utroje“ („Le mariage à trois“, 2010), koji je režirao Žak Doajon. Igraju: Paskal Gregori, Žili Depardje, Luj Garel, Agat Bonitzer.

Radnja filma: Pozorišni režiser organizuje sastanak sa protagonistima svoje nove predstave. Prisustvo njegove bivše žene sa njenim novim ljubavnikom i mlade saradnice stvaraju stvaralački i emocionalni vir iz koga je teško izaći.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu