Emerik Feješ izlaže od 12. juna u Galeriji "Rima" - iKragujevac


Kultura

Nakon Ilije Bosilja, čija dela su u Galeriji „Rima“ predstavljena 2009. godine, ovog juna Kragujevčani imaju priliku da vide radove još jednog od najznačajnijih umetnika sa ovih prostora, čije stvaralaštvo pripada „marginalnom slikarstvu“ ili „slikarstvu autsajdera“.

Izložba slika Emerika Feješa svečano će biti otvorena u sredu, 12. juna, u 19 sati, a na otvaranju će govoriti Nina Krstić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, koja ujedno i potpisuje tekst o Feješu u katalogu izložbe.

Emerik Feješ (1904-1969) je kao dugmetarski zanatlija sam počeo da slika u svojoj 45. godini, a od kada se zbog zdravstvenih problema penzionisao intenzivno je slikao sve do svoje smrti, radeći u skučenoj sobi svog novosadskog doma. Kao vrsni protagonista urbanog pejzaža u naivnoj umetnosti južnoslovenskih prostora, on još za života postaje veoma cenjen od strane najznačajnijih domaćih umetnika i poznavalaca umetnosti – Ivana Tabakovića, Ota Bihalji Merina, Dimitrija Bašičevića i mnogih drugih, i ujedno postaje jedan od najpoznatijih naivnih umetnika sveta.

Feješ slika gradove (ulice, trgove, građevine) u kojima nikada nije bio, koje je gledao samo na razglednicama, ali koji su u njegovoj interpretaciji postali „imaginarni svetovi“ izatkani od mreža gustih, razigranih linija i intenzivnih, smelih kolorističkih odnosa. Slikao je vrhovima šibica, najčešće temperom na papiru, da bi tek kasnije počeo da koristi kist, uljane boje, platno i lesonit.

U Galeriji „Rima“ posetioci će imati priliku da vide neke od najranijih radova, ali i najzrelija ostvarenja Feješove umetnosti u kojima njegova umetnička imaginacija preoblikuje poznate prizore Londona, Firence, Venecije, Beča, Brisela, Moskve, Beograda, Dubrovnika…

Izložba će trajati do 24. juna.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu