Danas je veliki praznik Sveti Ilija: Zbog narodnih verovanja nemojte ovu stvar nikako da radite - iKragujevac


Kultura

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Iliju, u narodu poznatog i kao Sveti Ilija Gromovnik. Iako većina malo zna o njegovom pravom životu, proslavljanje Svetog Ilije je ukorenjeno duboko u tradiciju srpskog naroda.

Ono što je za Slovene bio Perun, to je za Srbe Sveti Ilija, a ako znamo da su Srbi upravo iz mnogobožačke slovenske religije prešli na hrišćanstvo, jasno je zašto se pridaje toliki značaj ovom svetitelju.

Smatra se da je prelaskom na hrišćanstvo, srpski narod osobine starog Boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, pripisao Svetom Iliji.

Zbog toga veliki broj običaja i verovanja potiče još iz prethiršćanskog vremena, a prorok Ilija se još naziva i Gromovnik.

Na dan kad se slavi Sveti Ilija u dosta gradova i sela organizuju se vašari, a on spada u najpoštovanije svetitelje među Srbima, rame uz rame sa Svetim Nikolom, Svetim Đorđem i ostalima.

Predanje kaže da se Sveti Ilija vazneo na nebo i da je i dalje živ, pa ga nazivaju živim svecem. On će, prema verovanju, biti preteča drugog dolaska Hristovog u koji veruju pripadnici ove religije.

Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima.

Na ikonama se Sveti Ilija predstavlja ili kako na vatrenim kolima ide na nebo, ili kako drži nož u ruci kao znak da je njime poklano 450 lažnih Valovih zreca na brdu Kamil, ili kako sedi u pećini gde se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Sveti Ilija se smatra zaštitnikom električara, kožuhara, vozača, terzija, grnčara, puškara, zlatara, taksista, vodeničara i autolimara. Na Svetog Iliju se nikako ne treba kupati u reci i tražiti osveženje u njenim dubinama jer po predanju voda na ovaj dan čudnim šumom "doziva" svoje žrtve.

Takođe nije dobro ulaziti u vinograde. Takođe treba izbegavati i rad u polju kako sunce ne bi sagorelo useve.

Sveti Ilija je u Srbiji bio slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Međutim, nakon propasti kraljevine Jugoslavije i dolaska komunista na vlast, slava je prestala da se poštuje. Sveti Ilija 1992. godine ponovo postaje slava vazduhoplovaca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu