Otkriće godine: Pronađena violina sa Titanika - iKragujevac


Kultura

Violina koja je korišćena dok je grupa muzičara svirala kada je tonuo "Titanik" pronađena je na jednom tavanu u Engleskoj, saopštila je juče britanska aukcijska kuća "Henri Oldridž i sin".

Do sada se mislilo da je violina od palisandrovog drveta nestala u talasima kada se njen vlasnik Volas Hartli udavio sa još 1.500 ljudi u najpoznatijem brodolomu u istoriji, u aprilu 1912. godine.

Posle sedmogodišnjih provera, aukcijska kuća saopštila je da može da potvrdi da je violina koja je pronađena na tavanu u Lankširu, na severozapadu Engleske, zaista pripadala 34-godišnjem Hartliju.

Orkestar je svirao jednu hrišćansku melodiju iz 19. veka dok je brod tonuo posle sudara sa ledenim bregom.
- Naslage i korozija na instrumentu su kompatibilni sa potapanjem u morsku vodu. Angažovali smo i eksperta za nakit, koji je potvrdio da je gravura na pločici iz tog doba - izjavio je Oldridž.

Hartli je dobio violinu od svoje verenice Marije Robinson povodom veridbe 1910. Na instrumentu se nalazi srebrena pločica u koju je ugravirano: "Za Volasa, povodom naše veridbe. Od Marije."

Hartlijevo telo pronađeno je deset dana poslije brodoloma, ali violina nije bila na listi njegovih predmeta.

Sada se pretpostavlja da je instrument bio u kožnoj torbi koja je pronađena privezana za njega. Kasnije je otkriven telegram u kojem se Robinsonova zahvaljuje kanadskim vlastima jer su joj vratile violinu.

Robinsonova se nikada nije udala, a posle njene smrti 1939. godine njena sestra je poklonila violinu lokalnom bendu Armije spasa, a odatle je instrument došao u ruke jednog nastavnika muzičkog.

Oldridž je rekao da violina neće biti odmah ponuđena na prodaju i procenio da instrument vredi najmanje 100.000 funti.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu