Bitka na Neretvi postao hrvatski film - iKragujevac


Kultura

Film “Bitka na Neretvi”, najveći ratni spektakl snimljen u bivšoj Jugoslaviji u kojem igraju: Ljubiša Samardžić, Milena Dravić, Bata Živojinović..., na međunarodnojoj filmskoj sceni od danas će se tretirati kao hrvatski, a ne jugoslovenski film.

Ovo ostvarenje reditelja Veljka Bulajića bilo je međunarodni projekat sa više producenata okupljenih u “Udružene jugoslovenske producente”, a imao je i strane koproducente.

Međutim, izvršni producent bio je “Jadran film” koji će ubuduće, prema zajedničkom dogovoru, biti jedini ovlašćen da ovaj film zastupa i vrši međunarodnu distibuciju.

- Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali film, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja niti moji saradnici za to nikada nismo dobili novac od autorskih prava, iako je ostvario velike prihode domaćoj kinematografiji - izjavio je Bulajić za hrvatske medije, podsetivši da je na projektu bilo osamdeset odsto filmskih radnika iz Hrvatske.

“Bitka na Neretvi” snimljena je 1969. i smatra se najskupljim filmskim projektom ikada u bivšoj Jugoslaviji.

Osim najvećih domaćih glumačkih zvezda, u ovom ratnom spektaklu igrali su i Jul Briner, Orson Vels i Sergej Bondarčuk.

Godinu dana nakon što je snimljen, bio je nominovan za Oskara u kategoriji stranog filma, a pre tri godine na festivalu u Moskvi uvršten je među deset najznačajnijih filmova o Drugom svetskom ratu. {jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu