Goran Marković: Prodaja "Avala filma" je pljačka veka - iKragujevac


Kultura

Ugledni reditelj Goran Marković izjavio je danas Tanjugu da najavljena prodaja "Avala filma" predstavlja pljačku baze naše filmske industrije i pobedu tajkuna, zainteresovanih za veliki prostor tog studija u Košutnjaku.

Agencija za privatizaciju, kao stečajni upravnik, tokom marta i aprila planira da počne prodaju dela imovine "Avala filma". Sada se za prodaju pripremaju producentska prava na videograme i prodaja jednog objekta koji nije na parceli koja pripada "Avali", rečeno je danas za Tanjug u toj agenciji.

"Današnja vest predstavlja završni čin nečega što bismo s pravom mogli nazvati pljačkom stoleća", rekao je Marković.

On je ukazao da je "pljačka otpočela u prošlom veku, početkom 90-ih godina" i da se radi o "ogromnoj vrednosti koju 'Avala' poseduje, što u hektarima zemlje, zgradama, studijima, tehnici i filmskom fondu koji broji stotine naših najboljih filmova iz prošlosti".

"Pre više od 20 godina, 51 odsto 'Avale' je na prevaru oteo 'Jugoeksport' preko svog tadašnjeg direktora, Miloševićevog kuma Anđića. To možda i ne bi bila tragedija da 'Jugoeksport' u međuvremenu nije bankrotirao, pa sada filmski radnici Srbije preko baze svoje industrije otplaćuju ko zna kakve dugove te propale DeBe-ovske firme", izjavio je Marković.

On je podsetio da je poslednji pokušaj da se "Avala film" spase bio u februaru 2003. kada je vlada Zorana Đinđića donela odluku da država otkupi "Avalu" od "Jugoeksporta".

"Ta odluka nikada nije sprovedena u delo, premijer je ubrzo ubijen, pa je otimačina mogla da se nastavi", ukazao je Marković.

Napominjući da je i lično "stucao" dve godine u pokušajima da "rasplete ovaj čvor", reditelj je ocenio da je "beskrupulozna jagma" za velikim prostorom u Košutnjaku izgleda svakoga ko je imao nameru da ostavi u životu "Avalu", sprečavala da bilo šta učini.

"Današnji dan je pobeda tajkunskog lobija nad onim što je stvaralo istoriju srpskog i jugoslvenskog filma.Već koliko sutra, taj spomenik naše kinematiografije će nestati po istoj onoj logici po kojoj je ukinut i poslednji dinar koji je ova država davala za svoj film. Neka im je na čast", rekao je Marković.

Na pitanje o sudbini filmova čiji je producent ili koproducent bio "Avala film", odgovorio je da su videogrami privatno vlasništvo autora.

"Po zakonu koji je donet pre nekoliko godina o autorskom pravu, to je vlasništvo isto kao vlasništvo nad zemljom ili, na primer, automobilom. Prema tome, onaj ko bude prodavao moje vlasništvo, imaće posla sa mnom preko suda", naglasio je on.

Marković smatra da su i ostali autori isto tako raspoloženi, "tako da će posle ove, po svemu nelegalne i sumnjive prodaje, nastati lavina sudskih procesa".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu