Sinoc je otvorena izložba “Dimitrije Davidović u Kragujevcu“ - iKragujevac


Kultura

Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije- Sretenja, u galeriji Narodnog muzeja, sinoć je otvorena izložba “Dimitrije Davidović u Kragujevcu“, posvećena ličnosti i delu pisca Sretenjskog ustava, urednika i pokretača “Novina Serbskih“ i ličnog sekretara kneza Miloša Obrenovića.

{jathumbnail off}

Izložbu “Dimitrije Davidović u Kragujevcu“ otvorila je Slavica Đorđević, pomoćnik gradonačelnika za oblast zaštite kulturne baštine i uređivanje grada koja je istakla ovom prilikom da je grad Kragujevac ponosan na činjenicu da je pre 178. godina, nakon viševekovnog ropstva, tek oslobođena Srbija, upravo u Kragujevcu dobila svoje prvo ustavno uređenje, obeležje državnosti čime je pokazala da civilizacijski pripada Evropi i porodici evropskih pravnih kultura.

- Ovo je godina koju je Kragujevac proglasio godinom Dimitrija Davidovića i modernog novinarstva.Povod za to je da se ove godine navršava 245 godina od pojave prvog srpskog lista u Veneciji, 200 godina od objavljivanja prvog broja “Novina Serbskih“, 180 godina od prvog broja Zabavnika u Srbiji, 178 godina od usvajanja Sretenjskog ustava i 175 godina od smrti Dimitrija Davidovića, oca srpskog novinarstva i pisca Sretenjskog ustava, čoveka koji objedinjava ove značajne datume. I upravo ova izložba nam govori o kulturnoj istoriji prestoničkog Kragujevca, koji je uoči Sretenjske skupštine doživeo pravi kulturni procvat, jedinstven u njegovoj istoriji – istakla je Slavica Đorđević.

Izložbu su zajednički priredili Narodni muzej, Narodna biblioteka “Vuk Karadžić“ i Istorijski arhiv Šumadije, autori izložbe su Goran Milosavljević i Marko Milivojević iz Istorijskog arhiva Šumadije, a dizajn je poveren Predragu-Ciletu Mihajloviću.

U Narodnom muzeju izložena su tipografska dokumenta i slike iz biografije Davidovića, zatim periodične publikacije, zabavnici, knjige štampane u Kragujevcu, “Novine serbske” prve do tada u Srbiji, Dimitrijevi savremenici.

Otvaranju izložbe, prisustvovali su gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, vladika Šumadijski Jovan i drugi gosti iz javnog i kulturnog života grada.

Po otvaranju izložbe, prof. dr Dragan Bataveljić sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu i Jelena Jovičić, saradnik na Katedri za ustavno pravo, predstavili su rad Ustavne radionice Pravnog fakulteta u Kragujevcu besedom o Sretenjskom ustavu. Izložba o Dimitriju Davidoviću u Narodnom muzeju biće otvorena do kraja februara.

izvor: kragujevac.rs

photo: ikragujevac,kragujevac.rs

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu